Microsoft komt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar met de volgende versie van de serveruitvoering van Windows. Deze software, .Net Server, komt uit in de varianten Enterprise, Advanced, Datacenter en 64-bit.
Laatstgenoemde variant is bedoeld voor de 64-bit Itanium-processorreeks van Intel. Microsoft komt nu met Limited Edition versie 1.2 van zijn 64-bit Windows-in-ontwikkeling die is geoptimaliseerd voor de vorige week uitgebrachte Itanium 2-chip, codenaam McKinley. Het ‘Limited’ slaat niet op de functionaliteit, maar op de beperkte distributie aan een handvol serverfabrikanten, waaronder Unisys, HP en IBM.
Dit is in wezen een voorproefje van de 64-bit Advanced-uitvoering van Windows .Net. De voorgaande 64-bit LE, voor de Itanium 1 (codenaam Merced), was gebaseerd op Windows 2000. Verder komen er 64-bit uitvoeringen van .Net Datacenter en client-besturingssysteem Windows XP.
De eerste ‘release candidate’ van de aanstaande .Net-reeks zou nu bijna gereed zijn. Hiermee zou de productie van de cd’s (release to manufacturing, rtm) in het vierde kwartaal plaatsvinden zodat de software in het eerste kwartaal algemeen beschikbaar is. Dit komt overeen met uitspraken van HP-manager Kees van Amersvoort die zegt dat .Net Server in februari of maart uitkomt. Dit zou ook de 64-bit uitvoering betreffen.
Ondanks de naam luidt Windows .Net niet Microsofts gelijknamige strategie voor webdiensten in. Dat gebeurt pas bij de daaropvolgende versie, codenaam Longhorn, die op z’n vroegst in 2005 verschijnt.
Ondertussen lijkt het huidige Windows 2000 geen lang leven beschoren wat betreft de standaardlevering door computerproducenten. Microsoft wil met ingang van april 2003 de levering van dat besturingssysteem aan oem-bedrijven staken. Op dat moment dienen nieuwe systemen uitgerust te zijn met opvolger Windows .Net. Hiermee komt de levensduur van Windows 2000, oorspronkelijk NT 5, op slechts drie jaar.
Eindgebruikers en serverproducenten kunnen natuurlijk tegen speciaal tarief nog wel de dan gepensioneerde versie gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld via Microsofts omstreden nieuwe licentiemodel op abonnementsbasis; bedrijven hebben na betaling voor de nieuwste softwareversies ook het recht oudere software te gebruiken.