Het gebruik van ict in het Nederlandse bedrijfsleven blijft toenemen. Die conclusie trekt het CBS in het onderzoek De Digitale Economie 2002.
Ruim 90 procent van het Nederlandse bedrijfsleven maakt inmiddels gebruik van computers en eind 2002 denkt 82 procent van deze bedrijven ook over een internetaansluiting te beschikken, aldus ECP.nl, het platform voor Elektronisch Zakendoen.
Hierdoor verwacht het CBS een verzadiging van de verspreiding van computers in Nederland, maar het specifieke gebruik blijft nog wel groeien. Eind 2000 gebruikte 33 procent van de bedrijven internet om aankopen te doen. Eind dit jaar is dat naar verwachting 40 procent.
Het aantal gemeenten dat een eigen website heeft is in vijf jaar (1996-2001) toegenomen van 5 procent naar 67 procent.
Dit jaar zijn er meer dan 9.000 ICT-ers werkeloos geworden in Nederland, eind dit jaar zullen er nog eens meer dan 15.000 werkeloze ICT-ers bijkomen….
–
Hoe kan dat toch zou je zeggen…
Het is jaren lang (te) goed gegaan.
De koersen beleven stijgen tot onwaarschijnlijk hoge waarden. Er werden erg veel (teveel) medewerkers aangenomen, die konden worden weggezet. De bomen groeiden bijna tot de hemel.
Kennelijk maakt ICT een overgang door om een meer volwassen en gedegen sector te worden, met wellicht een CAO, gedegen (matige/redelijke) salaris stijgingen en niet voor eenieder een lease auto.
Klanten willen weer “value for money”. De tendens is momenteel kostenbesparing. Dit houdt onder andere in dat er keuzes moeten worden gemaakt, een van deze keuzes is om te roeien met de riemen die men heeft, dwz. om van de huidige Informatie Systemen de functionaleit zo optimaal mogelijk te benutten ipv. nieuwe systemen aan te schaffen met een overvloed aan niet gebruikte functionaliteit (licentiekosten etc.).
Andere keuzes zijn het aantal standaard platformen te reduceren en datacentra te consolideren. Anderzijds willen de klanten concrete en haalbare effecten/resultaten zien, dus niet alleen advies maar bovenal delivery.
De balans tussen de markt en de branche was al veel te lang zoek, maar begint nu helemaal de andere kant op te slaan, bedrijven denken dat ze echt alles zelf kunnen tegen extreem lage kosten. Foute perceptie, gaan ze tussen nu en een jaar achter komen met als gevolg dat de balans dan weer extreem de andere kant op slaat. Dit constante jojo effect tussen branche en markt vraagt interventie van meerdere partijen, waaronder de overheid, vakorganisaties en justitie.
Een proces als Asset Management kan nu eindelijk zijn toegevoegde waarde voor een bedrijf aantonen! Reeds afgeschreven apparatuur is voor velen nog zeer goed bruikbaar binnen de meeste bedrijven….Overzicht van alle aanwezige apparatuur is de basis om deze op de juiste plaatsen te kunnen inzetten….Waarom moet er direct een nieuwe aanschaf plaatsvinden als een verschuiving van apparatuur de behoefte reeds afdekt?