De reorganisaties bij de vestigingen van Philips in Nederland zijn nog lang niet afgerond. Topman Gerard Kleisterlee noemde tijdens een bijeenkomst van de vakbond De Unie de huidige dertigduizend werknemers ’te veel’.
Volgens Kleisterlee wordt in Nederland "slechts 5 procent van de totale omzet gehaald, terwijl twintig van de 160 productievestigingen in Nederland staan". Hij noemde de hoge loonkosten als grootste probleem. Vandaar dat het concern doorgaat met het verplaatsten van productie naar landen met lagere lonen.
Philips wil zich in Nederland in toenemende mate gaan concentreren op innovatie. Hierdoor blijft er wel plaats voor bijvoorbeeld engineers op de hightech- en ontwikkelafdelingen, maar veel minder voor lager geschoolde productiemedewerkers. Volgens Kleisterlee is Nederland uiterst geschikt voor kenniswerkers, maar hij vindt het jammer dat Philips veel van dit hogere opgeleide personeel uit het buitenland moet halen. "Er studeren hier bijna geen ingenieurs meer af. We hebben daarvoor nota bene zelf een campus moeten opstarten."
Vakbond De Unie heeft bij monde van voorzitter J. Teuwen bezorgd op de uitspraken van Kleisterlee gereageerd. Hij vindt dat de vakbonden zich actiever moeten opstellen tegen de vergaande reorganisatieplannen van Philips. "Als het zo doorgaat, zal de werkgelegenheid in Nederland snel verdwijnen."
Kan iemand mij vertellen wat de relatie is tussen “omzet” en “kosten”? Ik begrijp niet goed dat de omzet niet gehaald wordt, als gevolg van de te hoge (loon)kosten.
Als de lonen dan zo hoog zijn als Philips ons wil laten geloven, heeft iedereen vermoedelijk veel te besteden en zouden de omzetten geen probleem dienen te zijn. Kennelijk is het laatste onjuist. Ik vraag me af wat dit voor het eerste betekent. Ik kan me overigens wel voorstellen dat de winst onder druk komt te staan door de (te) hoge kosten.
Als Philips te veel personeelsleden heeft en daarin wil reorganiseren, dienen eigenlijke argumenten gebruikt te worden en geen drogredenen!
Beste Karel ik ben een Philips medewerker en ik weet percies waar het probleem zit. Het is niet de omzet maar de kosten die betaald moet worden aan de lonen van de ingenieurs die ze naar Nederland halen. Vaak wordt er voor de woning gezorgt met alles erop en eraan. Dit wordt weer betaald van de winst waar de produktie werknemer voor moet werken. Tegenwoordig krijgen we extra werk erbij en we moeten productie maken met minder mensen. Hierdoor stijgt ook het zieken percentage wat ook een nadeel is op de winst. Philips barst al van hoger opgeleide personeel en die komen vooral uit Belgie. Bijna alle bazen bij Philips Weert Lighting zijn van Belgie’se afkomst.
Groetjes: Jos Caris