Op de eerstvolgende Linuxworld Expo, van 13 tot 15 augustus in San Francisco, heeft Microsoft een stand gereserveerd om "de dialoog te zoeken".
Waar mensen als Bill Gates en Steve Ballmer steeds onomwonden toegaven in de Linux-gemeenschap de grootste bedreiging te zien voor de toekomst van het eigen concern, lijkt Microsoft nu te kiezen voor een meer vredelievende benadering. Peter Houston, directeur van de Windows Server Product Management Group, benadrukt dat Microsofts aanwezigheid op Linuxworld een eerste stap moet zijn "op weg naar een constructieve dialoog met leden van de Linux- en opensource-gemeenschap".
Binnen die gemeenschap wordt de nieuwe benadering uiteraard met argusogen bekeken. Tot nog toe bestond Microsofts bijdrage aan de opensource-beweging immers voornamelijk uit de vergelijking van de beweging met een kankergezwel of een communistisch regime, dus de scepsis is begrijpelijk.
In de Microsoftstand op Linuxworld zullen met name producten worden gedemonstreerd met Windows XP ingebedde technologie. Volgens Houston zijn de vorderingen die Microsoft op het terrein van ingebedde toepassingen heeft gemaakt, zeer interessant voor de bezoekers van de Linux-expo. En dezelfde bezoekers zijn zeer interessant voor Microsoft, zo geeft Houston toe.
If you can’t beat them, join them.
Tsja, nu Apple zijn OSX over een open source BSD port (Darwin) heeft gezet, kan windoos X niet lang op zich laten wachten. Kiest Microsoft voor Linux om zo incompatibel mogelijk te blijven?
If you can’t beat them, join them.
Lijkt me niet helemaal gepast.. Microsoft en haar producten zijn, hoe spijtig ook voor sommigen, nog steeds superieur aan andere platformen en/of distributies.
Ik ga Microsoft niet flamen. Maar ik wil wel zeggen dat ze in het verleden niet bepaald ethisch correct hebben gehandeld als het gaat om bedrijfsvoering ten koste van andere bedrijven. Ze hebben, voor degene die zich erin verdiept hebben, een vervelende reputatie opgebouwd waarbij het motto schijnbaar luidt: leren, copiëren en assimileren. (ik hou het netjes)
Het opensource denken is een mentale toestand. Waarbij men niet meer bang is om zijn kennis te laten vloeien en niet bang hoeft te zijn dat die informatie tegen je wordt gebruikt. Het dient een doel en dat is dat iedereen die wil luisteren de mogelijkheid moet krijgen te groeien. Deze mentaliteit kan Microsoft zich nooit aanmeten. Dat is een hard cash regime waarbij het centrisme noodzakelijk is.
We streven naar een prettige wereld met kansen voor kansarmen. Dat doe je niet door op een linux expo te gaan staan. Want daar hebben ze niks te zoeken. Laat ze liever hun naam en grondslag wijzigen en nadenken over hoe invulling te geven aan deze sub-revolutie genaamd opensource.
Ik vind het vaak triest om te merken dat men alles maar in een hokje wil plaatsen en zich in zijn eigen geestelijke gevangenis verstopt. Wordt nou eens wakker!
Tja Alex, vandaar dat er zoveel gaten zijn te schieten in de beveiling van microsoft produkten en er bijna wekelijks incidenten gemeld worden. Dat Microsoft na jaren nu eindelijk een speciale “taskforce” in het leven heeft geroepen om dit soort zaken ordentelijk te regelen. Fantastische produkten als je miljoenen overbodige regels code gebruikt. Linux biedt ongekende mogelijkheden, uit te kleden tot op het bot om zo beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Welke produkten worden het meest gebruikt in een E-omgeving…. juist. Sun-produkten en Linux. Dus waar hebben we het over?
In mijn belevenis is het zo dat zolang we met gebruikers te maken hebben die niets of bijna niets afweten van programeren. Wij ze nooit voor kunnen houden dat welke product dan ook beter is dan een ander. Ik zou bijna willen zeggen dat onze Mickey Soft veiliger is dan alle anderen. Want zij krijgen teminste te maken met duizenden hackers die maar wat graag dat bedrijf naar beneden willen halen. En wie kan mij garanderen dat als ik een linux doos neem en er applicaties van derden op stop zij niet in de code hebben gevroet zodat al mijn info direct naar hun toe gaat! Opensource leuk? Ik denk dat zolang wij als gemeenschap nog steeds te maken hebben met mensen die kwaad willen we er allemaal mee te maken krijgen op een of ander manier. Security is ons voor gelogen. Het heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. Niet zolang wij zelf thuis niet weten wat er gebeurt. Wie thuis heeft een monitor lopen die alle mogelijke poorten bekijkt om te zien of daar info over heen gaat dan eigenlijk niet er overheen hoort te gaan. Wie kan mij garanderen dat er met linux niet te vogelen is dat zij ook security breaches krijgen. Zolang niemand mij die garanties kan geven denk ik dat we eens op moeten houden met naar elkaar to wijzen van wij zijn beter maar eens elkaar proberen te helpen en er voor te zorgen dat wij er allemaal beter van worden.
En even over dat hokjes denken. Volgende keer als je naar een cursus toe gaat voor communicatie leer dan waar het echt over gaat en niet alleen wat je wil horen.
Ik dacht dat deze rubriek professionele reacties zou bevatten. Ten eerste: kom met argumenten. Ten tweede: laat je beter voorlichten.
Er lopen mijns inziens een groot aantal lijnen door elkaar in je verhaal (wie heeft het over communicatie?!?)wat ook een redelijk negatief karakter heeft. Wie heeft het erover dat gebruikers kunnen of moeten programmeren? Even er vanuit gaande dat een gebruiker basis kennis heeft en een pc op kan starten en de dingen kan doen waarvoor hij zo’n apparaat aangeschaft heeft zoals tekstverwerken.
In mijn ogen zou het juist zo moeten zijn dat je de consument op goede gronden moet kunnen laten kiezen. Eerlijke concurrentie. Microsoft heeft tot nu toe daar niet veel van laten zien met haar verplichte updates en korte ondersteuningstermijnen, licentieperikelen en… need to say more?
Het gaat er niet om of software veilig is of niet (wat is de definitie van veilig uberhaupt). Waar het om gaat is of men open staat voor verandering, daadwerkelijk naar de klant luistert en dergelijke. Ik heb jaren trainingen verzorgt en telkens kwam naar voren dat 80% aan functionaliteit niet gebruikt wordt waar je wel voor betaald. Is dat dan wél de juiste methode?
Je verhaal verwijst of impliceert sterk naar de onveiligheid van MS-pakketten en het wroeten in informatie die verstuurd wordt?!? Er zijn inderdaad nogal wat zaken naar boven gekomen in de afgelopen tijd, die op zijn minst zeer vervelend overkomen. Achterdeurtjes in de software en de diverse OS’en van MS waardoor de NSA het e.e.a. zou kunnen regelen. Vraag: waarom zou de Duitse overheid de voorkeur hebben uitgesproken voor open source omgevingen? Minder afhankelijk van één leverancier en beter controleerbaar. Ik weet niet of je op de hoogte bent van de Open Source maar volgens mij niet. Doe dat eens! Tja, installatie door derden gaat altijd gepaard met een zeker risico. Hier zijn professionele methoden voor om dit af te dichten, afhankelijk van de omgeving. Zoals broncode beschikbaar en dergelijke.
Tja, er zijn veel mensen met kwade bedoelingen maar dit slaat wel erg ver door (hoezo hokjes denken: je doet niet anders!!). Er zijn ook zat hackers die prima werk verrichten en grote bijdrage leveren. Mensen die kwaad willen zijn niet per definitie een hacker. Ik gebruik liever de term “black hats”. Zie http://project.honeynet.org/. Als je serieus met security bezig zou houden, zou je een dergelijke opmerking niet maken.
Samenvattend: kom met argumenten en een professionele reactie. In je verhaal kan ik geen enkele lijn ontdekken behalve frustratie.
Bij Linux etc. heb je de beschikking over de broncode. Hierdoor kun je, als je dat wil, het gehele besturingssysteem, laten ijken op eerlijk- en deugdelijkheid.
Het feit dat de Amerikaanse NSA voor Linux kiest spreekt meer boekdelen dan ik in een betoog zou kunnen vatten. Er is opmerkelijk veel weerstand tegen..net zoveel weerstand als tegen het idee van Columbus dat de aarde rond zou zijn. Achterliggende reden: alleen verstand van Microsoft.
Ik ben ook zo’n papieren MCSE-tijger, maar moet zeggen dat ik 3x zoveel geleerd heb van mijn Linux-opleiding. MCSE=duur toiletpapier.
Groet,
Dave.