Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Moraalridder Bush Luis in de pels van CA Oracle verliest Californië Microsoft flikt het weer.
Moraalridder Bush
"Dit zijn schandelijke boekhoudpraktijken", oordeelde de Amerikaanse president George Bush vorige week naar aanleiding van het Worldcom-schandaal. Het wereldwijd opererende telecombedrijf heeft 3,8 miljard dollar als investering geboekt, terwijl het ging om reguliere kosten. Bush zegt bezorgd te zijn over de economische gevolgen van het schandaal. Het vertrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven en de beurskoersen krijgen opnieuw een knauw. Ook zijn eigen blazoen is niet veilig. Een week terug schoof Worldcom de Republikeinen honderdduizend dollar toe op een gala met de president, dat in totaal dertig miljoen dollar voor de partijkas ophaalde. Enron revisited?
Luis in de pels van CA
Sam Wyly blijft een luis in de pels van Computer Associates. Hij is onvermurwbaar in zijn pogingen het bestuur van de softwareleverancier beentje te lichten. Een jaar na zijn laatste poging om onder meer Charles Wang en Sanya Kumar van het podium te verdrijven probeert hij nu de aandeelhouders over te halen minstens vijf leden van de directieraad de wacht aan te zeggen. Via zijn beleggingsmaatschappij Ranger Governance, goed voor dertig miljoen dollar aan CA-aandelen, stelt hij ook nieuwe bestuursleden voor. De directie noemt bij monde van Lewis Ranieri de actie ‘dom en misleidend’: "Het management is krachtig en berekend op zijn taken." Ingewijden denken dat Wyly’s pogingen de directie te wippen aanzienlijk meer kans hebben dan vorig jaar, nu de financiële handel en wandel van het concern weer door de Amerikaanse beurswaakhond SEC wordt onderzocht. Het woord is aan de aandeelhouders, die 28 augustus bij elkaar komen.
Oracle verliest Californië
Californië denkt volgende week onder een omstreden contract met databankleverancier Oracle uit te komen. De Amerikaanse staat verkeert in rep en roer over een haastig gesloten overeenkomst met een looptijd van zes jaar. Dit contract vervangt een reeks individuele softwareovereenkomsten. Het zou de staat bijna honderd miljoen dollar besparen in de komende zes tot tien jaar. Uit onderzoek in april bleek echter dat de overheid 41 miljoen dollar méér betaalt, onder andere doordat meer databanklicenties zijn ingekocht dan de staat werknemers heeft. De zwarte piet is vervolgens heen en weer geschoven tussen de automatiseringsafdeling van Californië, Oracle en diens wederverkoper Logicon, die de overeenkomst heeft gesloten. Diverse mensen bij de lokale overheid zijn inmiddels ‘uit zichzelf’ opgestapt. De onderhandelingen over de ontbinding van het contract duren langer dan verwacht doordat al betalingen zijn verricht.
Microsoft flikt het weer
Microsoft bracht vorige week een lapmiddel uit voor drie beveiligingslekken in zijn mediaspeler. Volgens de bij het pakket behorende licentieovereenkomst mag het concern zonder medeweten van de gebruiker software installeren. Deze toekomstige programma’s ‘kunnen het kopiëren en/of afspelen verhinderen van ‘secure content’ (beveiligde multimediabestanden) en andere software op uw computer uitschakelen. Vindt zo’n beveiligingsopwaardering plaats, dan verrichten we een redelijke inspanning om deze op een website toe te lichten.’ Lees: ‘In geval van schade zijn we niet aansprakelijk.’ Dezelfde week breekt Microsoft een lans voor een nieuw beveiligingssysteem, Paladium. Critici zien hierin een ultieme poging om gebruikers vast te nagelen aan hun producten. Anderen vermoeden een duister plot om open source software voorgoed de voet dwars te zetten. Heb vertrouwen, pleit Microsoft, de broncode van Paladium wordt openbaar. Microsoft en openbaar?
Redactie