Surfnet heeft tegen de verwachting in goede contracten kunnen sluiten voor nieuwe onbelichte glasvezelverbindingen.
"Het is gebruikelijk dat carriers een glasvezelverbinding aanbieden met een dienst daarbovenop zoals atm of sdh", zegt Walter van Dijk, bij Surfnet, de beheerder van een glasvezelnetwerk voor hogescholen en universiteiten in Nederland, verantwoordelijk voor de inkoop van netwerkverbindingen. In deze markt hadden wij niet verwacht dat er veel biedingen zouden komen op onze vraag naar ‘managed dark fibre’. Bij deze soort verbindingen beperkt de aanbieder zijn diensten tot de levering en controle van de beschikbaarheid van de glasvezelverbinding. Surfnet of de hogescholen kunnen zelf de actieve apparaten kiezen, waarmee ze de capaciteit van deze verbindingen inrichten.
Donderdag heeft Surfnet contracten gesloten met Eurofiber en Global Crossing voor de levering van ‘dark fibre’. Eurofiber, dat voor zijn doorstart vorig jaar opereerde onder de naam Fibercorp, bezit een glasvezelnetwerk in de Randstad en Vlaanderen. Het gaat twee glasvezelverbindingen leveren tussen het rekencentrum Sara in Amsterdam en de Universiteit Leiden en tussen de TU Delft en de hogeschool Rotterdam. Daarnaast krijgt Surfnet via het bedrijf de beschikking over een stadsring in Rotterdam. Global Crossing heeft getekend voor een verbinding tussen Sara en de sterrewacht in Dwingeloo. Binnenkort worden er contract getekend voor ringen in Den Haag (Volker Stevin Telecom) en Utrecht (Telecom Utrecht).
Volgens Van Dijk is ‘dark fibre’ zeker in de Randstad even goedkoop geworden als standaard sdh- en atm-verbindingen van dezelfde bandbreedte. "Door nieuwe aanbieders als Global Crossing en Telecom Utrecht is er hier een concurrerende markt ontstaan", aldus Van Dijk. Daarbuiten ligt de prijs nog steeds een stuk hoger. Volgens Van Dijk omdat er minder aanbieders zijn, hooguit KPN en een kabelaar. Ook het geringe aantal afnemers speelt een rol. Vraagbundeling moet hier een antwoord op bieden.