Het Belgische knooppunt van KPNQwest nabij Brussel is definitief uit de lucht. Vandaag leggen alle employees hun werkzaamheden neer.
De medewerkers eisten gisteren een hervatting van de uitbetaling van hun salarissen, maar de curator kon hieraan geen gevolg geven, ook omdat een laatste Britse bieder op het Belgische knooppunt is afgehaakt.
Wat de gevolgen zijn van de platlegging van Ebone, dat oorspronkelijk een kwart van het Europese internetverkeer voor zijn rekening nam, is nog niet geheel duidelijk. Velen wijzen erop dat de meeste grote klanten, waaronder Nokia en Microsoft, hun heil al bij alternatieve aanbieders hebben gezocht. Bovendien houdt KPNQwest een parallel netwerk operationeel. Maar deskundigen waarschuwen dat dit netwerk aanzienlijk kleiner is dan Ebone en volgens sommige netwerkbeheerders is er al sprake van vertragingen en opstoppingen. "Ik voorspel door de sluiting een struikelpunt in het Europese internetverkeer waarvan duizenden bedrijven last ondervinden", aldus Graham Kinsey,network operations engineer tegenover The Wall Street Journal.
Het Nederlandse deel van het KPNQwest-netwerk blijft voorlopig in de lucht, aldus een woordvoeder, die verklaarde dat er nog voldoende geld is om de salarissen uit te betalen. Volgens KPN houdt de inderhaast in het leven geroepen stichting Customer Support KPNQwest de netwerkringen 1, 2 en 3 (Noordwest-Europa en de Kanaalzone) operationeel. KPN heeft er geen geheim van gemaakt dat het uiteindelijk de ringen 1, 2 en 3 in handen wil krijgen.
Volgens Het Financieele Dagbald zijn er nog ongeveer veertig belangstellenden voor de overname van delen van het KPNQwest-netwerk. Daarbij zou het behalve om KPN onder meer gaan om het Britse netwerkbedrijf Interoute. Het Zweedse telecombedrijf Telia en KPN hebben elk al een apart bod uitgebracht op het Franse netwerk van KPNQwest.