CMG trekt aan het langste eind in het conflict met de vakbonden over de procedures rond het collectieve ontslag van 109 werknemers bij de vestigingen in Noord-Nederland.
Volgens FNV Bongenoten weigerde de dienstverlener de bonden te erkennen als gesprekspartners en wilde het bedrijf niet praten over een sociaal plan. Direct na de aankondiging van het voorgenomen ontslag op 12 juni namen de vakbonden het standpunt in dat ze een rol zouden moeten spelen in het proces, omdat dit verplicht zou zijn. Maar CMG hield eraan vast de opzet van de reorganisatie en het sociaal plan uitsluitend voor te leggen aan de Ondernemingsraad.
Daarop stapten de bonden naar het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Groningen en Leeuwarden, met het verzoek de ontslagprocedures op te schorten door CMG een extra maand wachttijd op te leggen. Maar volgens het CWI is er geen wettelijke basis om het verzoek van de bonden te honoreren. CMG kan dan ook volgens het CWI niet verweten worden dat het de bonden niet bij de procedure heeft betrokken.
CMG heeft wel toegezegd dat het met de bonden om tafel gaat zitten om hen te informeren over de gang van zaken rond de ontslagen, de reorganisatie en het sociaal plan. Maar het collectief ontslag van de 109 medewerkers wordt zonder vertraging doorgezet. Bij de CMG-vestigingen in Leeuwarden en Groningen werken op dit moment nog 450 mensen.
De bonden vervullen natuurlijk en belangrijke rol in de samenleving en het is erg vervelend voor de 109 medewerkers van CMG. Daar staat tegenover dat zij niets te klagen hebben als hun bedrijf een keurig reorganisatieplan opstelt en dit samen met een orgaan voor medezeggenschap indient bij het CWI. Daarmee is de rechtspositie van de medewerkers als het goed is maximaal gegarandeerd en krijgen zij meer dan de gemiddelde medewerker die op de schopstoel zit in deze branche; een telefoontje dat ontslag voor hen is aangevraagd bij de kantonrechter, twee maanden oprotpremie en graag morgen je auto, laptop en mobiel inleveren. Met name dat soort misstanden zouden de bonden en het CWI zich eens op moeten focussen, zonder zich daarbij primair te beroepen op het feit dat dit randverschijnselen zijn. Alleen in mijn omgeving heb ik de afgelopen 4 maanden gemerkt dat zeker 400 mensen in deze branche min of meer op deze voet de deur uit zijn gezet….