Hoewel al sinds 1998 op de markt, begint Fiber Connection, kortweg Ficon, pas nu aan te slaan. IBM biedt het inmiddels voor een aantal systemen uit de mainframelijnen.
Terabyte-tape Op het IBM Storage Forum in Bussum stond het podium vol met meer dan manshoge opslagapparatuur en was de zaal goed gevuld met belangstellend publiek. Hoewel tapeopslag niet zo sexy is als schijvenopslag en de i/o van schijven vele malen groter is dan tape, zijn de banden een blijvertje. Dit geldt vooral voor backup en archivering, omdat ze kosteneffectiever zijn dan schijven. Onlangs is het IBM gelukt 1 TB aan gegevens op een gewone tapecartridge te pompen. "Dat is in ons lab gebeurd. We brengen het systeem niet op de markt, omdat onze norm is dat een tape binnen twee uur volgeschreven moet kunnen worden en binnen twee uur ook weer uitgelezen moet zijn. Het duurde vijftien uur voordat die ene Terabyte er op stond", aldus IBM-opslagspecialist Versteeg. |
De opslagmarkt groeit in Europa volgens IDC jaarlijks met 14 procent. Overigens neemt die markt slechts 5 procent van de totale ict-uitgaven voor zijn rekening. Volgens opslagspecialist Frans Versteeg van de IBM Storage Systems Group zit de grootste groei in de Unix- en NT-systemen. Dat neemt niet weg dat er ook op mainframegebied nieuwe ontwikkelingen zijn.
Grotere afstand
De belangrijkste is de acceptatie van Ficon, de opvolger van Escon (enterprise systems connection). Voordelen zijn de mogelijkheid een grotere afstand te overbruggen (100 km zonder prestatieverlies ten opzichte van 30 km), full duplex, dus een betere benutting van de bandbreedte, 100 Mbps doorstroom in plaats van 17 Mbps en 64 duizend apparaataansluitingen per poort in plaats van vierduizend.
Volgens Yung Ong, directeur van de opslagdivisie bij IBM-Nederland, zal op den duur alle Escon worden vervangen door Ficon. Overigens werkt de technologie alleen bij de S/390, G5 en G6-machines, en de nieuwere mainframes uit de zSerie.
"Over de bestaande glasvezelkabels kun je met Ficon vijf keer zoveel data versturen als met Escon", zegt Ong. "Je hoeft dus niet te graven om de capaciteit te vergroten. En bij de eerste spade die in Nederland de grond ingaat, begint bij KPN de teller al te lopen."
Verkeer dirigeren
IBM verkoopt alle vormen van opslagapparatuur en servers, maar laat de productie van directors over aan derden. Directors dirigeren het verkeer tussen server (mainframe) en randapparatuur. Big Blue gebruikt de directors van McData en Inrange. Volgens George Biry van Inrange Technologies is een aantrekkelijke eigenschap van de Inrange-producten de mogelijkheid om in één apparaat te kunnen schakelen tussen Ficon en open systemen (zoals (i)scsi).
Naast Ficon heeft IBM andere potjes op het vuur staan. Ontwikkeling van de virtualisation engine is er daar een van. Producten komen in 2003 op de markt. Op dit moment zijn servers en opslagapparatuur binnen een san (storage area network) rechtstreeks met elkaar verbonden. Dat heeft zo zijn nadelen. Door er een intelligente laag tussen te stoppen, de virtualisation engine, wordt de san-capaciteit beter benut. Een server is dan niet meer logisch gebonden aan een specifiek opslagmedium; de virtuele opslagruimte kan data verdelen over verscheidene opslagmedia. Voorts wordt het beheer van een san sterk vereenvoudigd. Ten slotte is het makkelijker om data te migreren op het moment dat een opslagmedium moet worden vervangen of er nieuwe capaciteit bij komt.
Teus Molenaar