Beleidsmakers bij de ministeries van Binnenlandse – en Economische Zaken willen gedurende minimaal twee jaar een kenniscentrum oprichten voor open standaarden en open source. Dit blijkt uit een uitgelekt beleidsdocument met antwoorden op vragen van parlementsleden. De eerste reacties zijn positief.
Het centrum moet kennis over open standaarden en open source verzamelen en uitdragen. De twee ministeries denken dat het centrum een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van licentiemodellen. Ook kan het zich inzetten voor een catalogus van standaarden en de totale eigendomskosten voor het gebruik van open source producten onderzoeken. De activiteiten moeten leiden tot grotere efficiëntie en kostenbesparingen. "Onderzocht moet worden hoeveel bespaard wordt dankzij standaardisatie en inzet van open source."
Het centrum moet aansluiten bij bestaande initiatieven, zoals die van onderwijsnetwerk Kennisnet en de stichting Ict-op-school, en die op het gebied van ict-standaardisatie in de volksgezondheid.
Daadkrachtiger
Aandacht voor open standaarden en open source ziet VVD-kamerlid Hella Voûte-Droste als een eerste stap. Het beleid moet echter daadkrachtiger worden. "Het moet veel duidelijker zijn dat de overheid dit doet."
Het kenniscentrum is welkom bij midden- en kleinbedrijven, vindt Carlos dos Santos, adviseur bij Syntens, de mkb-adviesorganisatie van EZ. "Het kan helpen bij het zoeken naar geschikte open source toepassingen. Ontwikkelaars weten wel waar die te vinden zijn, maar voor bedrijven is het lastig."
"Open standaarden of open source verplichten heeft geen zin", reageert Joost Helberg, voorzitter van de Vereniging Open Source Nederland. "Het opnoemen van de voordelen moet genoeg zijn om iedereen te overtuigen."
Helberg mist in het beleidsdocument een belangrijk argument voor het gebruik van open source software: "De gebruiker is niet afhankelijk van de leverancier; er kunnen geen monopolies ontstaan." Dat lukt niet met alleen open standaarden, vindt hij. Er zijn volgens hem talloze open standaarden die het gebruik ervan bij een monopolist leggen. "Mp3 is open, maar je mag geen conversiealgoritme maken om zelf mp3-tjes te maken. Open standaarden als doel op zich is een heilloze weg."
Gijs Hillenius