Sinds kort heb ik een nieuw mobiel telefoontje met kleurenscherm, Bluetooth en mms. Mms is ‘multimedia messaging service system’, de opvolger van sms. Met Bluetooth kan ik een draadloos oordopje of microfoontje aansluiten.
Ik geef vaak presentaties met een draadloze muis. Met de links/rechts-toetsen van de telefoon wil ik via Bluetooth mijn pc bedienen voor de volgende en vorige ‘slide’. Dan is de draadloze muis niet meer nodig. Het fraaiste is het kleurenscherm. Als je teruggaat naar een zwart/wit-telefoon schrik je. Het is net als kijken naar een zwart/wit-televisie. Een kleuren-telefoontje is niet echt nodig, maar als je er eenmaal eentje hebt, wil je niet meer terug. Echt leuk wordt het, nu je je eigen foto’s in het telefoontje kunt opslaan. Je kunt ze als dagelijkse achtergrond gebruiken en koppelen aan je contactenlijst. Als iemand je belt met nummerherkenning, verschijnt zijn of haar foto. Wat je nodig hebt, is een digitale camera of gescande foto’s. De foto’s verklein je op een pc naar een postzegel formaat van 100×80 pikkels. Die download je via Bluetooth van je pc naar je mobiele telefoon. Als ’thuis’ mij nu belt, verschijnt de foto van ons huis. Strikt nodig is het niet, wel leuk. Zodra mms in het Nederlandse netwerk actief is, kun je die foto’s met mms meesturen naar anderen. Wordt het een killer-applicatie? Sms werkt – net als radio – zonder plaatjes; beide werden een succes. Je afvragen of i-mode en mms een succes worden is vergelijkbaar met iemand uit de tijd van de radio vragen waarom kleuren-tv nodig is.
Glasvezel tot aan thuis. Is dat nodig? Je kunt dan thuis een film bekijken wanneer je wilt, of het laatste nieuws wanneer de koffie ingeschonken is. Hoef je niet het begin van het journaal te missen. Strikt nodig? Leuk?
Nu nog voor de ‘happy few’, met nadruk op ‘few’, maar snelle ‘altijd-aan’ internet-verbindingen komen er aan. Misschien duurt het vijf tot tien jaar voordat je zelf glasvezel tot aan huis hebt, maar het komt steeds dichter bij zowel in tijd als in de wijk. Uit een rapport op de website van http://www.gigaport.nl blijkt dat het nauwelijks duurder is om in een nieuwbouwwijk twee glasvezels of twee koperdraden het huis te laten binnenkomen. De glasvezeltechniek ontwikkelt zich verder en de prijs gaat nog steeds omlaag. Voor glasvezel in toegangs- of wijknetwerken komen dezelfde massaproductielasers (vcsel) beschikbaar als de lasers in cd-spelers. Glasvezel komt misschien zelfs in huis. Er wordt onderzoek gedaan naar polymeervezel die net zo helder is als glas, maar minder breekbaar. Het voordeel is dat consumenten de leidingen zelf kunnen leggen. Je trekt een dunne tuinslang door het huis om daarna met snelheden van 1Gbps of meer te kunnen communiceren. Is dat nodig? Is het leuk?
Misschien wil je ‘no new wires’ en naadloos draadloos in huis. Ook daar vinden leuke ontwikkelingen plaats. De draadloos-lan-standaard Wifi voor 10 Mbps is snel betaalbaar geworden. Nieuwe versies worden gedefinieerd. Met mimo (multiple-input-multiple-output) en soortgelijke technologieën krijg je een bandbreedte rond de 100 Mbps. Geen 1Gbps, maar 10 tot 100 M bps is waarschijnlijk genoeg, zoals moderne compressietechnologieën aantonen. Nu al wordt een film van negentig minuten op een dvd van 5 GB gezet. ‘Peer-to-peer’ filesharing-programma’s geven aan dat in het illegale circuit met de Div X-standaard negentig minuten film van 1 GB samengedrukt wordt tot 1 Gb. Dat levert voldoende kwaliteit om een film op een pc te bekijken. Over een netwerk vereist dat een continue stroom datapakketjes met een snelheid van 1,5 Mbit/s. Dat kan heel goed over een Ethernet-netwerk van 10 tot 100 Mbps. Dankzij de IEEE 802.1p/Q standaard is Ethernet volwaardige qos-netwerktechnologie (quality of service) geworden. Omdat deze standaard voor vlan (virtual lan) wordt toegepast, realiseert men zich niet dat moderne Ethernet-netwerken, ook het netwerkje tussen je pc’s thuis, klaar zijn voor qos.
Nu de combinatie van dit alles. Straks heb je een mobiel apparaatje met een groter kleurenschermpje, mobiele telefonie en, mobiele internetondersteuning voor buiten de deur en Bluetooth of een draadloos lan voor binnen. Dan verglaast de 64 kbps isdn of de 1 Mbps adsl-kabel of huidige koperen flessenhals tussen het snelle thuisnetwerk en de snelle backbones. Via dsl over de laatste kilometer volgens de efm (ethernet in the first mile) standaard of via glasvezel tot aan je deur, krijg je straks 10 tot 100 Mbps thuis. En ondertussen ben je in staat om van begin tot eind in Ethernet-‘framing’ met volwaardige qos te communiceren. Of je naadloos draadloze mobiele netwerken nodig hebt? Als je het eenmaal hebt ervaren, wil je niet meer terug. Binnen het kader van het overheidsprogramma Vrijband en het in ontwikkeling zijnde Innovatie Onderzoek Programma ‘Generieke Communicatie voor privé-gebruikers’ wordt hard gewerkt aan deze stukjes van de legpuzzle.
Egbert Jan Sol is vice president Technology Ericsson Nederland.