De Amerikaanse supercomputerfabrikant Cray installeerde eind vorige week de eerste machine van zijn Japanse branchegenoot NEC op Amerikaans grondgebied. De SX berekent weerpatronen en klimaatveranderingen in het Arctic Region Supercomputer Centre (Arsc) te Fairbanks (Alaska).
NEC ontwierp en fabriceerde deze supercomputer en Cray verkoopt hem onder de begin vorig jaar gesloten oem-overeenkomst. De Amerikaanse firma is NEC’s ingang in de Verenigde Staten. Het Japanse concern is sinds 1997 in wezen uitgesloten van de Amerikaanse markt door zware importheffingen. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken legde deze op na een antitrust-onderzoek naar dumppraktijken door NEC.
Het aanzien van NEC als super-producent kreeg eind april dit jaar een flinke oppepper toen zijn nieuwste machine in werking werd gesteld bij het Japanse Earth Simulator Research and Development Center. Deze Earth Simulator veroverde met voorsprong de titel ‘krachtigste super ter wereld’ (zie ook pagina 11).
Pool-onderzoek
De in Alaska geplaatste SX-6 – genaamd Rime, naar een vorm van supergekoelde vorst – is een lichtere uitvoering van de Earth Simulator. Het Arsc, op de campus van de Universiteit van Alaska, onderzoekt de poolregio middels klimaat- en oceaansimulaties. Met Rime kunnen de onderzoekers hun werk veel sneller doen. "We hebben met Rime toegang tot dezelfde fundamentele technologie als de Earth Simulator", zegt Arsc-directeur Frank Williams.
De machine is uitgerust met acht vectorprocessoren die draaien op 500 MHz, 64 GB aan gedeeld geheugen en een terabyte aan opslag. Dit is de maximale configuratie van dit enkelvoudige – dus niet-geclusterde – systeem. Het piekvermogen ligt op 64 gigaflops, ofwel 64 miljard zwevende komma berekeningen per seconde. Grote broer Earth Simulator haalt een piekvermogen van 40,8 teraflops (40832 gigaflops).
Proefopstelling
Rime is noch gekocht noch geleased door het onderzoekscentrum. De installatie is een proefopstelling, die de komende twaalf maanden dient als rekenplatform en vergelijkingsmateriaal met het huidige Arsc machinepark.
"Ik verheug me op de gedegen evaluatie van dit aanvullende hulpmiddel voor het oplossen van de grootste en moeilijkste rekenproblemen", aldus Williams. De beproeving van NEC’s ‘lichte’ super gebeurt niet alleen door de Arsc-wetenschappers; het centrum stelt de capaciteiten van zijn nieuwste aanwinst ter beschikking aan de wereldwijde hpc-gemeenschap (high performance computing).
NEC’s Cray SX-6 versterkt het Arsc-machinepark.
http://www.arsc.edu/resources/resources.html
Jasper Bakker