Telecommer Verstatel heeft uitstel van betaling aangevraagd, om zodoende onwillige obligatiehouders over te halen akkoord te gaan met een financiële herstructurering.
Volgens De Telegraaf heeft inmiddels een ruime meerderheid va de obligatiehouders, goed voor ongeveer 65 procent van de obligaties, ingestemd met het financieringsplan. Investeerder CE Capital heeft al toegezegd dat het een krediet van 150 miljoen euro verstrekt als de herstructurering naar wens verloopt.
Op dit moment kampt Versatel met een schuld van 1,7 miljard euro. Als gevolg van deze financiële perikelen is de telecommer in maart gedegradeerd vanuit de AEX- naar de Midkap-index.
De Amsterdamse rechtbank heeft inmiddels het verzoek tot surséance gehonoreerd. Schuldeisers krijgen tot 26 augustus de tijd om hun claim in te dienen. Maar belangrijker is dat de bewindvoerders gedurende deze periode de gelegenheid krijgen de obligatiehouders, de feitelijke schuldeisers van Versatel, te dwingen hun obligaties om te wisselen in aandelen. Daardoor krijgt de telecommer het uiteindelijke kapitaal in handen om zijn schulden af te lossen. Vanaf september hoopt Versatel schuldenvrij verder te kunnen.
In een reactie verklaarde bewindvoerder A. Deterink dat hij er niet van uit gaat dat Versatel failliet zal gaan. Dezelfde ‘uitstel van betaling-procedure’ die nu in Nederland wordt toegepast, zal ook in de Verenigde Staten van start gaan. De surseance is alleen van toepassing op de holding en geldt dus niet voor de werkmaatschappijen of de employees.