Nederland moet zijn internationale ict-koppositie verder uitbouwen. Het ‘vierjarig offensief’ dat hiervoor nodig is, vraagt om een financiële injectie van 700 miljoen euro.
Dit is de kern van het pleidooi van de projectgroep GigaPort, een gezamenlijk initiatief van de overheid, het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en diverse onderzoeksinstituten. Doel van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve internettechnologie.
GigaPort pleit in zijn advies ‘Breed op Glas’ onder meer voor een versnelde invoering van breedbandcommunicatie op glasvezelbasis. Daarbij vormen aansluitingen in de zorg en het onderwijs het speerpunt. Daarnaast pleit GigaPort voor een proeftuin voor het ‘internet van de toekomst’, zodat ook innovatie en ontwikkeling een kans krijgen.
"Ons land hoort bij de onbetwiste ict-koplopers. Dit komt tot uitdrukking in de toestroom van wereldwijde ict-pioniers zoals Cisco, IBM, Ericsson en BT Ignite, die Nederland als uitvalsbasis voor hun breedbandontwikkeling gebruiken", aldus GigaPort-voorzitter Pieter Winsemius, die het benodigde geld voor het vier jaar durende offensief (700 miljoen euro ver de periode 2003 tot en met 2006) "alleszins vindt te overzien. Om de anderhalf jaar voorsprong die Nederland op andere landen heeft te behouden en een nieuwe sprong voorwaarts te maken, is de steun van politiek en bedrijfsleven noodzakelijk".
Ik vraag me af in welke mate Nederland inderdaad ict-koploper is. Ik denk dat Nederland meer een gunstig belastingklimaat heeft en dat dat één van de hoofdredenen is waarom grote bedrijven hierheen komen.
Als ik om me heen kijk, zie ik dat onderwijs-instituten te weinig geld hebben om iets innovatiefs te kunnen doen. En daarom zou een kapitaalinjectie in die sector wel nodig zijn.
Maar als innovatie als “maatstaf” voor koploper zijn wordt gebruikt, is Nederland een goede middenmoter. De Scandinavische landen zijn veel verder en staan veel meer open voor nieuwe ontwikkelingen (mijns inziens).
Verder vraag ik me af wat voor eer er te behalen valt door “koploper” te zijn. Is het niet veel voordeliger voor het bedrijfsleven om beproefde techniek te gebruiken die op kosten van andere landen wordt ontwikkeld? Niet dat ik hiermee wil zeggen dat innovatie onbelangrijk is, maar ik denk wel dat een klein land als Nederland niet altijd zo zijn best moet doen om in zo veel mogelijk dingen “Groot” te zijn.
Het is niet mijn bedoeling om negatief te zijn. Maar ik denk dat het af en toe wel goed is om je af te vragen is dit wel zinvol om hiermee bezig te zijn?
Als iemand anders een mening heeft op dit onderwerp dan hoor ik dat graag.
Beetje dubbel dit soort berichten. Enerzijds is innoveren en investeren in ons groene, koude kikkerland denk ik goed. Goed voor de werkgelegenheid en goed voor de internationale naam die we op economisch gebied hebben. Keerzijde is dat lang niet alle ondernemers en investeerders ons land om die redenen kiezen als uitvalsbasis. We liggen lekker centraal in Europa, er is nog redelijk veel ruimte voor infrastructuur en zijn een relatief gunstig belastingland. Wat mij meer stoort is de wijze waarop dit soort dingen gaat, met name in de ICT. Een sector die maar moeilijk overeind blijft, barst van de financiele moeilijkheden en over het algemeen heel hard roept hoe goed wij in Nederland wel niet zijn. Een bijna spastische poging om een voet aan vaste wal te krijgen en de markt positief te be�nvloeden. Het gaat goed ! We zijn in Nederland de beste en dat willen we blijven ! Maar dan moet er wel ge�nvesteerd worden. Commercieel gezien een goed uitgangspunt, maar discutabel, omdat er inderdaad andere investeringen gedaan zouden moeten worden. Buitenlandse ICT-ondernemers moeten zelf denk ik investeren en daar niet de overheid, het bedrijfsleven en het hoger onderwijs als springplank voor gebruiken. Slimme marketingtruc.