De Duitse overheid gaat intensief samenwerken met IBM voor de promotie van het open source-besturingssysteem Linux in de Duitse publieke sector.
De overeenkomst wordt volgens The Wall Street Journal beschouwd als een actie tegen Microsofts Windows-besturingssysteem. Als onderdeel van de overeenkomst kunnen Duitse overheidsinstanties op federaal, staats- en lokaal niveau vergaande kortingen afdwingen voor IBM-hardware die draait onder Linux. In veel gevallen vervangt Linux dan verhoudingsgewijs dure programmatuur, zoals Windows en Unix.
Steeds meer overheden lijken een weg in te slaan naar open systemen zoals Linux. Deze systemen zijn volgens de instanties niet alleen goedkoper, ze brengen ook minder compatibiliteitsproblemen met zich mee en ze zorgen ervoor dat overheden niet afhankelijk zijn van één softwareprovider, zoals dat het geval is bij Windows. Daar komen dan nog de effecten van de aanslagen op 11 september bij. Steeds meer deskundigen gaan er vanuit dat open source-software beter bestand is tegen crashes, virussen, bugs en andere bedreigingen van de beveiliging en stabiliteit van computersystemen.
In een reactie stelt Microsoft dat het een betrouwbaardere softwarepartner is dan bedrijven die Linux verkopen. Het waarschuwt daarnaast de overheden dat de keuze voor open source uiteindelijk net zo limiterend kan werken. "Elk beleid waarbij het ene systeem wordt aangeprezen boven het andere is onwenselijk", aldus een woordvoerder van Microsoft tegenover The Wall Street Journal.