Wie vanuit de Randstad op weg gaat naar het hoofdkantoor van de RedNas Group, waar Stebis een onderdeel van is, rijdt kilometers door een opengebroken Betuwe. Door de aanleg van de Betuwelijn zijn de bebloesemde fruitboomgaarden aan het oog van de reiziger onttrokken. In het moderne pand vormt de klassiek ingerichte werkkamer van Sander Hulshoff, president en CEO van de RedNas Group, een oase van rust.
Je bent opgeleid als jurist, komt dat nog van pas in je werk?
Als het je interesseert, kan dat goed van pas komen in het zakenleven. Maar ik houd me helemaal niet meer bezig met juridische zaken. Het contractenwerk heb ik nooit de leukste kant van de advocatuur gevonden, dat laat ik dus graag aan anderen over. Als je in een procedure terechtkomt, raakt het je niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk. Door dat buiten de deur te laten afhandelen, kun je er iets meer afstand van nemen.
Het komt steeds vaker voor dat we procedures moeten voeren om te krijgen waar we recht op hebben. Hoe slechter het gaat in de branche, des te vaker kom je excessen tegen. En het gaat natuurlijk niet echt lekker, die indruk krijg ik tenminste als ik om me heen kijk. Bij ons valt het wel mee. Ik zal niet zeggen dat het hoogtijdagen zijn, maar we draaien redelijk op begroting mee. En die begroting is niet al te voorzichtig gemaakt, er zit nog wel een stukje gezonde groei in. Op de een of andere manier hebben wij altijd het geluk aan onze zijde.
Geluk kun je afdwingen.
Ik ben blij dat jij het zegt, dan hoef ik dat zelf niet te doen. Wij hebben er altijd zorg voor gedragen dat kosten en opbrengsten goed met elkaar in balans waren. We hebben het aantal mensen dat diensten verricht voor deze firma altijd goed op één lijn gehouden.
Er is een tijd geweest dat er een enorme krapte op de arbeidsmarkt was. Dat begrepen wij nooit. Op dit moment is er een overvloed aan mensen. Als je problemen hebt met personeel, hoef je je internetsite maar open te zetten en de aanmeldingen stromen binnen. Er is dus weer enorm veel ruimte op de arbeidsmarkt. Kijk echter niet naar de kwaliteit ervan, want die is bedroevend. En toch zijn dat allemaal mannen die jarenlang gewerkt hebben voor zeer redelijke salarissen. Dan vind ik het niet zo verbazingwekkend in wat voor spiraal we zitten.
Maar er zijn toch ook goede mensen?
Natuurlijk zijn die er wel. Er zijn legio bedrijven die redelijk draaien, daar zitten ook goede mensen. Als je echter tussen de mensen die nu los rondlopen op zoek gaat naar een pareltje, dan ben je aan het zoeken naar een speld in een hooiberg. Die pareltjes waren al weg voordat die bedrijven opgedoekt werden, die zijn zelf op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen.
Komen jullie in de problemen door het gebrek aan kwaliteit op de arbeidsmarkt?
We zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe pareltjes, maar we hebben genoeg mensen. De vraag is hoeveel mensen je nodig hebt, dat heeft met de structurering van je bedrijf te maken. Als je alle ballast overboord kunt zetten , dan scheelt dat zomaar twintig mensen.
Toen we hier in Tiel al onze bedrijven samenvoegden, hadden we 118 mensen in dienst. Ik weet zeker dat een groot aantal van die mensen met ballast bezig was. Je doet gewoon iets zonder erbij na te denken en vervolgens ben je een hele dag bezig alles wat verkeerd gegaan is recht te trekken. Daar kun je hordes mensen mee aan het werk houden, hoor, en die zijn dan echt de hele dag druk bezig. Als je bedrijfsproces goed is, doen die mensen dat niet.
De ballast is nu grotendeels overboord en er zijn ongeveer vijftig mensen overgebleven. We hebben ook wel het nodige geïntegreerd: de zes zelfstandige bedrijven zijn verkooporganisaties geworden en we hebben een centrale administratie, een centrale logistieke eenheid en een marketingeenheid gekregen. Inmiddels zijn er twee hoofdbedrijven met divisies gekomen en daardoor hebben we een effectievere organisatie gekregen.
Bent u pessimistisch over de toekomst?
Je ziet heel vreemd gedrag. Er is een stagnerende markt; met veel van mijn afnemers gaat het niet voor de wind. Als distributeur zet ik dan minder af. Dat betekent dat mijn leveranciers ook minder verkopen en dan gaan mensen rare dingen doen. Ik zie dat om me heen gebeuren en vraag me af waar het heengaat.
Lees verder in CRN