Door hoge toegangsprijzen is het met gesloten beurs uitwisselen van nationaal internetverkeer alleen voor grote telecom- en internetbedrijven interessant. Daarom zijn alleen zij lid van de Ams-ix. Het pas gelanceerde internetknooppunt Nl-ix wil met een lagere prijs ‘peering’ ook toegankelijk maken voor kleinere bedrijven.
Volgens Jan Hoogenboom, initiatiefnemer van Nl-ix, zijn met het uitwisselen van regionaal internetverkeer forse besparingen te behalen voor kleinere bedrijven. "De Ams-ix hanteert 100 Mb als ondergrens voor toegang tot het knooppunt. Hier vragen zij 850 euro per maand voor. Voor kleinere partijen is dit te duur." Nl-ix mikt op kleinere internetaanbieders, die gemiddeld circa zeshonderd websites van klanten onder hun hoede hebben, en op internet actieve mediabedrijven. Ook zij zouden door het afhandelen van elkaars netwerkverkeer met gesloten beurs goedkoper uit zijn met hun netwerkkosten.
Daarnaast werft Nl-ix klanten onder Ams-ix deelnemers die backup-voorzieningen zoeken. Bij problemen in de Ams-ix vestiging zouden zij kunnen terugvallen op Nl-ix, dat ruimte huurt in het internetdatacentrum van Interxion in Amsterdam. Klanten krijgen een poort toegewezen op de daar geplaatste ethernet-switch. Daarnaast heeft het bedrijf switches staan op twee locaties van Ams-ix op het Science Park in Amsterdam.
Even groot
Ams-ix directeur Job Witteman ziet Nl-ix hooguit als aanvulling. In zijn ogen fungeert het internetknooppunt op zijn best als een grote internetaanbieder die kleinere partijen peering-mogelijkheden levert. "Zo werkt de Ams-ix niet", stelt Witteman. "De letterlijke betekenis van ‘peering’ is dat partijen van gelijke omvang met gesloten beurzen elkaars netwerkverkeer afhandelen. Niemand wil dit soort overeenkomsten sluiten met een kleinere partij." Van de backup-voorzieningen heeft Witteman geen hoge pet op. "Voor een kwart van de prijs kan Nl-ix geen hoogwaardige diensten leveren. Als Jan thuis is duurt een storing wat langer."
Naast Nl-ix krijgt ook het Groningse internetknooppunt Gn-ix eind mei via het Open Peering initiatief een koppeling met Ams-ix. Volgens Witteman zijn kleine partijen in de regio voorstanders van deze koppeling. Een aansluiting bij Gn-ix zou met een gigabit-ethernet koppeling tussen de twee knooppunten dure verbindingen naar Amsterdam uitsparen doordat nationaal internetverkeer via Amsterdamse ‘peers’ zou kunnen lopen.
"Ams-ix-leden discussiëren over aansluiting op regionale internetknooppunten", verklaart Witteman. De helft ziet dat niet zitten, omdat ze in deze gebieden niet opereren. Andere partijen staan er meer open voor, omdat het inspeelt op de wens van de overheid om via regionale internetknooppunten de lokale netwerkvoorzieningen op te krikken.
Sytse van der Schaaf