Ook beurslieveling KPN Qwest is in betalingsproblemen geraakt. Als er niets gebeurt, kan de carrier later dit jaar zijn niet meer voldoen aan zijn verplichtingen. Op steun van KPN en Qwest hoeft het bedrijf niet te rekenen. Een overname of verkoop van losse bedrijfsonderdelen blijven over.
Meteen bij zijn aantreden in oktober vorig jaar oktober besloot KPN-topman Ad Scheepbouwer een deel van het belang in KPN Qwest te verkopen. KPN rekende verhuur van netwerkcapaciteit en computerruimte aan andere telecombedrijven niet meer tot zijn kernactiviteiten. Recent heeft ook Qwest aangegeven van zijn belang af te willen. KPN Qwest voelt deze verminderde belangstelling ook in zijn omzet. In 2000 tekenden KPN en Qwest voor respectievelijk 17 en 29 procent daarvan. Vorig jaar viel dat terug naar 14 en 23 procent.
De carrier had gerekend op een groeiende vraag naar netwerkcapaciteit en computerruimtes. Door overcapaciteit en afnemende vraag hebben telecombedrijven deze capaciteit niet meer nodig. De omzet over 2002 komt uit op één miljard euro, terwijl eerder 1,3 miljard euro voorspeld was. De dure aankoop van branchegenoot GTS breekt nu extra op. Door deze overname, die in 2001 werd afgerond, liep de schuldenlast op tot 1,9 miljard euro.
Telia meldt geïnteresseerd te zijn in specifieke onderdelen. Het heeft nog geen directe verbinding met Parijs. Ook dit concern meldde begin mei dat zijn carrieractiviteiten in het eerste kwartaal ruim 55 miljoen euro verloren te hebben. Het verzachtte deze verliezen met inkomsten uit telecomactiviteiten op zijn thuismarkt Zweden.
Sytse van der Schaaf