De Armeense regering wil dat de nationale ict-sector meer buitenlandse investeerders gaat aantrekken. De Europese Unie biedt een helpende hand door een initiatief te lanceren dat de branche in de Kaukasus-landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan een duw in de rug moet geven. Azerbeidzjan gooit echter roet in het eten.
De ict-sector in Armenië doet het uitstekend volgens Radio Free Europe, een onafhankelijke persdienst voor Oost-Europa en de voormalige Sovjet-republieken. Er zijn meer dan tweehonderd private ict-gerelateerde bedrijfjes in de voormalige Sovjet-republiek. Volgens recente statistieken groeide de omzet in 2001 met 30 procent en bedroeg de export meer dan 22 miljoen euro. Circa zestig Armeense bedrijven handelen in software. Daarvan opereren 26 met buitenlands kapitaal, meestal Amerikaans.
Modernisering
Evenals de andere voormalige sovjetrepublieken verarmde Armenië na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Het probeert nu omhoog te krabbelen uit een economisch dal. Het land, ingeklemd tussen Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Iran, heeft noch een zeehaven noch noemenswaardige grondstoffen. De regering ziet vooral perspectief in de ict-sector en denkt door modernisering daarvan meer buitenlands kapitaal te kunnen aantrekken. Het heeft nu al de best ontwikkelde ict-sector van de regio.
In april lanceerde de Europese Unie een initiatief om zowel Armenië als de buurlanden Georgië en Azerbeidzjan uit het economisch slop te halen en de politiek labiele regio te stabiliseren. "Een goed ontwikkelde technologiesector is van belang voor economische groei, een goed bestuur en regionale integratie van de drie landen", aldus Chris Patten, EU-commissaris voor externe relaties, tijdens een internationale conferentie in de Armeense hoofdstad Jerevan. Hoge EU- en Kaukasische ambtenaren waren daar bijeen gekomen voor de oprichting van Citi (Kaukasus Information Technology Initiative). Citi voorziet onder meer in het opzetten van een regionale ict-infrastructuur die te integreren is in de Europese ict-netwerken.
Omdat Armenië op ict-gebied het veelbelovendste van de drie Kaukasus-landen is, heeft de Europese Commissie 1,8 miljoen euro gereserveerd voor een ict-centrum in Jerevan. Daar zullen (potentiële) Armeense ict-specialisten (bij)geschoold worden. Het centrum opent dit jaar.
Doordat Azerbeidzjan het initiatief boycot is de vraag of verdere stappen volgen. De Azeri weigeren samen te werken met Jerevan zolang het conflict over de enclave Nagorno-Karabach, vooral bewoond door Armeniërs, niet is opgelost. Volgens Azerbeidzjan is de enclave Azerbeidjaans, volgens Armenië Armeens. Eind jaren tachtig werd erom gevochten. Begin jaren negentig is een wapenstilstand getekend. Het dispuut is echter niet opgelost. Volgens Azerbeidzjan zullen intensieve contacten de Armeense controle over de enclave enkel maar verlengen.
Hellen Kooijman