Eventuele Europese antitrustsancties tegen Microsoft worden vanuit de VS met argusogen bekeken door het ministerie van Justitie.
Charles James, hoofd van de mededingingsautoriteit van het ministerie, waarschuwt de Europese commissaris Mario Monti dat sommige van de maatregelen die Brussel overweegt tegen Microsoft, door Amerikaanse rechtbanken al zijn afgekeurd. Als dergelijke harde maatregelen toch door Europa worden getroffen, zal dat waarschijnlijk leiden tot een conflict met de regering Bush, zo stelt James in een interview met deFinancial Times.
Vorig jaar kwamen James en Monti ook al hard met elkaar in aanvaring, toen de Europese Commissie de overname van Honeywell door het Amerikaanse General Electric blokkeerde. Die overname – waarmee een bedrag zou zijn gemoeid van 43 miljard dollar – was door de Amerikaanse autoriteiten al goedgekeurd.
De Amerikanen hebben met name moeite met de Europese standpunten ten aanzien van het ‘overhevelen van monopolies’. Volgens die theorie kunnen bedrijven hun grote marktaandeel in een bepaalde sector gebruiken om in een ‘aanpalende’ markt meteen flinke voet aan de grond te krijgen. In Europa is de heersende mening dat daarmee concurrenten die niet in beide markten zijn vertegenwoordigd, ernstig schade wordt aangedaan. In de VS wordt daar anders over gedacht. James: "Onze rechtbanken hebben duidelijk gesteld dat het een bedrijf is toegestaan om de voordelen die het in een bepaalde markt heeft gewonnen, over te brengen naar een andere markt." Hij stelt dat het ‘overhevelen van monopolies’ over het algemeen in het belang van de consument is.
De overhevelingstheorie wordt door Brussel toegepast bij het beoordelen of Microsoft zijn allesoverheersende marktpositie met Windows misbruikt om zijn mediaspeler ‘door te drukken’. Als het aan de Europese Commissie ligt, moet Microsoft zijn Windows-besturingssysteem en de mediaspeler-software van elkaar scheiden.