Energis draait de geldkraan voor zijn Duitse dochter Ision dicht. Eerder staakte het in financiële moeilijkheden verkerende telecombedrijf al zijn Zwitserse activiteiten. Het lot van Energis Nederland blijft onzeker.
Het water staat Energis aan de lippen. De kredietlimiet van ruim één miljard euro is in zicht, terwijl het bedrijf nog steeds verliesgevend is. Daarnaast heeft het achthonderd miljoen euro uitstaan bij obligatiehouders. Nu het Duitse Ision geen geld meer ontvangt van het Britse moederbedrijf resteren alleen Energis Nederland en een combinatie met het Poolse National Grid op het vasteland.
Ision heeft Energis altijd zwaar op de maag gelegen. Het telecombedrijf kocht de hosting-specialist eind 2000 voor 812 miljoen euro. De telecommarkt was op dat moment al op zijn retour. "Er is veel te veel betaald. De kentering van Energis begon bij Ision", aldus Alfred den Besten, woordvoerder van Energis Nederland. Hij schat dat het Duitse zusterbedrijf dezelfde omzet draaide met het dubbele aantal medewerkers. Bij de Nederlandse tak werken 410 mensen.
Nutssector
Energis Nederland kan twee kanten op: verkoop samen met het Britse moederbedrijf of zelfstandig verder met een kapitaalinjectie van buiten. "De Nederlandse en Britse activiteiten passen heel goed in één koop", stelt Den Besten. Beide bedrijven zijn voortgekomen uit de nutssector. Ze hebben daardoor een vergelijkbare manier van werken en een zelfde klantenkring. " Verkoop samen met het Britse bedrijf acht Den Besten waarschijnlijk, mede doordat Energis Nederland hooguit 5 tot 10 procent van de totale kostprijs uitmaakt en winstgevend is.
De Britse pers noemt de investeringsmaatschappijen Permira, Credit Suisse First Boston Private Equity en de combinatie Apax and Carlyle als potentiële kopers. Deze berichten vermelden alle dat de investering beperkt blijft tot de Britse activiteiten. Volgens Den Besten is dit toe te schrijven aan de Britse pers, die zich gemakzuchtig alleen op de eigen markt richt.
Mocht Energis Nederland wel buiten een toekomstige investering vallen, dan is er nog geen man overboord. "Nu denkt iedereen dat telecom ophoudt te bestaan, terwijl het twee jaar terug nog als een goudmijn werd gezien." Volgens Den Besten zijn er twee tot drie gegadigden voor de Nederlandse activiteiten van Energis. Na een faillissement en een kapitaalinjectie zou het bedrijf prima zelfstandig verder kunnen. "We opereren in Nederland winstgevend."
Sytse van der Schaaf