Nu IBM’s Websphere bijna klaar is voor het echt grote werk, is de behoefte aan een repository voor codebeheer nijpend. De basis wordt Pacbase. Bij de bouwers zitten mensen van New Age uit Haarlem. Eind dit jaar komt het gereedschap in de etalage.
Websphere is de verzamelnaam voor de meer dan veertig producten uit de IBM-winkel die ook maar iets met het web hebben te maken. De belangrijkste is de applicatieserver; deze zit als een spin in elke webapplicatie. De server zorgt onder meer voor de verbinding met databases en backend-systemen, beveiliging, autorisatie, echtheidscontrole en schaalbaarheid. "De applicatieserver is erg goed in clustering en fail over, en daardoor zeer schaalbaar", zegt Ronald Bolhuis, het technisch geweten van New Age. Dit Haarlemse bedrijf heeft een bijzondere band met Big Blue.
Het is in 1992 opgericht door James Eind, nadat IBM het Franse CGI had overgenomen en Eind geen zin had IBM’er te worden. Bolhuis daarentegen maakte wel de overstap naar IBM, om na een aantal jaren bij oud-CGI-collega Eind aan te schuiven. De ontwikkeltool Pacbase (oorspronkelijk een casetool) is destijds in de CGI-schoot ontstaan. De New Agers zijn er feitelijk mee opgegroeid.
Red Books
Eind en zijn club zijn op technisch vlak ‘premium partner’ van IBM. "Ik ben blij dat er onder de leiding van Bart Fehmers meer aandacht is gekomen voor de, in omzet gemeten, kleinere zakenpartners van IBM", zegt Eind. "Wij worden nu nauw betrokken bij implementaties van omgevingen voor e-zakendoen bij grote klanten. Ze doen een beroep op onze vakinhoudelijke kennis."
New Age heeft flink geïnvesteerd om dat hoge niveau te bereiken. Het bedrijfje telt 24 werknemers. Regelmatig worden medewerkers uitgeleend aan het ontwikkelteam van IBM in Raleigh (North Carolina), waar twintigduizend mensen werken. De laatste jaren is er ook een Parijs’ IBM-ontwikkelteam, dat zich vooral bezighoudt met de repository en eveneens regelmatig New Agers verwelkomt.
"Wij schrijven cursusboeken in opdracht van IBM", zegt Eind trots. "Ja, zelfs red books; die geschriften van hoog niveau waarin de echt technische specificaties uit de doeken worden gedaan. Dat zijn erebaantjes. IBM houdt je tegen het licht en beoordeelt of je genoeg technische kennis in huis hebt. Vervolgens lever je gratis een red book aan. Beschouw het als een visitekaartje. Bedrijven die zien dat wij zulke doorwrochte verhandelingen kunnen schrijven, zullen eerder naar ons toe komen voor hulp bij eventuele aanschaf en implementatie van Websphere-producten."
Volwassen
IBM heeft vorig jaar de open source beweging Eclipse geschonken, de open ontwikkelomgeving voor de bouw van webapplicaties. Big Blue zelf hanteert Websphere Studio Workbench als basis voor de ontwikkelaar. Ook aan Eclipse heeft New Age het nodige bijgedragen.
Voor de bouw van webapplicaties is, boven op de ‘workbench’, Websphere Studio Application Developer beschikbaar. Binnenkort komt versie 5 beschikbaar. Het echte werk kan echter pas beginnen met Websphere Studio Enterprise Developer. Daarmee zijn webapplicaties te bouwen die net zo makkelijk een mainframe met in Cobol of PL/1 of wat dan ook geschreven applicaties kunnen raadplegen als een server met in onder andere Microsoft opgeborgen gegevens. Daarmee wordt Websphere volgens Bolhuis volwassen.
Om een webapplicatie te bouwen, is het handig de code in een repository te bewaren. Totnogtoe is Clearcase van Rational het aangewezen gereedschap voor codebeheer. "Maar nu maakt IBM zelf serieus werk van codebeheer", zegt Bolhuis.
Bij die bouw van de repository is New Age betrokken, zozeer zelfs dat de Haarlemmers de verkopers van IBM-Nederland alle geheimen van de nakende Websphere Studio Enterprise Developer uit de doeken gaan doen.
Teus Molenaar