Het Amsterdamse gemeentebestuur geeft het Wetenschaps- en Technologiecentrum Watergraafsmeer, zoals het Science Park ook wel genoemd wordt, zeshonderdduizend euro subsidie voor nieuwe infrastructuurvoorzieningen. De kapitaalinjectie maakt deel uit van het plan Cyburg, een initiatief van stadsdeel Zeeburg om bewoners en bedrijven breedbandtoegang tot internet te geven.
Een deel van de subsidie is bedoeld om een studie naar energiebesparing door warmtekrachtkoppeling voort te zetten. De rest gaat naar nieuwe netwerkvoorzieningen. Het hele Science Park krijgt een nieuw glasvezelnetwerk. Volgens Jan Langelaar, directeur van het Nikhef, beschikt nu alleen de Amsterdam Internet Exchange over genoeg glasvezel. Vóór de aanleg begint voert het wetenschapscentrum een planstudie uit naar de te gebruiken mantelbuizen en de efficiëntste opzet van het netwerk. "We willen maar één keer graven", aldus Langelaar. Naast bestaande panden zullen ook nieuwe en geplande gebouwen op glasvezel worden aangesloten. De Universiteit van Amsterdam verhuist zijn bètafaculteiten binnenkort naar het Science Park. Daarnaast komen er in de toekomst panden voor technologiestarters bij. Als eerste daarvan wordt in oktober het Bioscience Center opgeleverd.
Dit gebouw, bedoeld voor de huisvesting van startende biotechnologiebedrijven, krijgt als eerste een draadloos netwerk. Ook hier werkt het Science Park aan een studie alvorens de bouw te starten. "Starters werken multidisciplinair samen", aldus Langelaar. "Ze moeten dus ook in andere panden bij hun gegevens kunnen komen, terwijl dit voor buitenstaanders juist afgesloten moet zijn." Andere startersgebouwen worden op termijn ook op dit draadloze netwerk aangesloten.