De verwachtingen die Landis-oprichter Paul Kuiken koesterde van umts zijn niet uitgekomen. De misère in de telecom-sector kost misschien alle duizend medewerkers in Nederland hun baan. Landis is niet het enige ict-bedrijf dat strandde. Volgens Willem Veldkamp van onderzoeksbureau Marketons gingen in april 42 ict-bedrijven over de kop. Op 1 mei volgden er nog eens tien.
Ik houd mijn hart vast, deze maand. Als er niet genoeg geld in kas is voor het uitbetalen van vakantiegelden, is dat voor veel ondernemers reden om faillissement aan te vragen. Zo komen ze onder de aansprakelijkheid uit."
Opnemen zonder traan
Het Nederlandse deel van Landis is maandag failliet verklaard. Toch verzocht de directie de ochtend erna het personeel in Utrecht om voorlopig gewoon door te werken. "Neem de telefoon aan, zonder een traan in de stem", luidde volgens een medewerker de boodschap. "De directie werkt nog aan de plannen. We wachten het maar af", reageert een ander. Het spant erom of verzelfstandiging of verkoop van delen van het bedrijf lukt.
De gelatenheid waarmee de medewerkers de negatieve berichten aanhoren, verbaast de bonden. "Er is niet veel onrust, men ondergaat het gewoon", merkte CNV-onderhandelaar Arie Kasper.
De vakbondsman wind er geen dpekjes om dat de bonden niet veel kunnen uitrichten: "We hebben lang niet voldoende leden bij dit bedrijf om als vakbond veel te betekenen. We zullen ons echter sterk maken voor individuele leden."
De bonden zijn ook verrast over de snelle opeenvolging van gebeurtenissen. Donderdag spraken ze nog met waarnemend directeur Cees van Steijn. "Een faillissement dreigde, want het geld was op. Maar dat het zo snel zou gaan, die indruk kregen we niet. Ik kan me niet voorstellen dat Van Steijn ons met een kluitje het riet in stuurde. Ik denk dat hij dit niet verwachtte."
Verzelfstandigd
Landis heeft ruim drieduizend medewerkers, verdeelt over vestigingen in tien Europese landen. Naar het lot van de buitenlandse vestigingen wordt volgens een woordvoerder nog steeds gekeken. Een aantal heeft inmiddels uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.
In Nederland telt het bedrijf zo’n duizend werknemers. Hoeveel mensen uiteindelijk hun baan verliezen blijft vooralsnog onduidelijk. Zo’n vijfhonderd kunnen mee naar het Zuidafrikaanse bedrijf Datatec, dat op 25 april de distributie-activiteiten van Landis overnam. Zo’n driehonderd gaan terug naar het Haagse Citee. Dit vorig jaar door Landis ingelijfde bedrijf van Guus Budel en Peter Kastelein, wordt weer verzelfstandigd.
Uitgeschud
Het is weliswaar niet zo groot als Landis, maar het komt wel op dezelfde manier aan zijn einde: Million Handshakes. De dertien medewerkers van de Noors-Nederlandse softwareproducent staan op straat, meldt het Utrechts Nieuwsblad. Curator H. Rijken van Olst van het advocatenkantoor Ariëns, Witkamp, Schoonderbeek inventariseert de openstaande schulden.
De leverancier van crm-software startte in 1995 in Oslo onder de naam Balder Dialog. Later veranderde dit in Million Handshakes. In februari 2000 fuseerde de Noorse softwareleverancier met de Nederlandse branchegenoot Delphin Automated Marketing uit Hoevelaken. Het hoofdkantoor kwam in Amersfoort te staan; de software werd in Oslo ontwikkeld. ING-dochter P3 Technology Partners stak vijf miljoen euro in de firma om de internationale groei te financieren. Ook andere geldschieters zegden steun toen. De investeerders hebben echter de geldkraan dichtgedraaid, omdat de verwachte groei uitbleef.
Op het hoogtepunt werkten er zeventig medewerkers, van wie zo’n twintig in Nederland. Million Handshakes sloot een jaar geleden nog een veelbelovende samenwerkingsovereenkomst met IBM. De datamining-technieken van IBM zouden gecombineerd worden met de de crm-producten. Organisaties zouden hiermee de effectiviteit van hun marketing-, verkoop- en ondersteunende afdelingen kunnen meten op basis van de actueelste informatie over klanten.