Bedrijven vinden uitbesteding van antivirus-oplossingen te duur. Ook gebrek aan vertrouwen is een veelgenoemd bezwaar. Toch verwachten aanbieders vooral kleinere bedrijven te kunnen overhalen tot uitbesteding van hun netwerkbeveiliging, omdat men beheer van beveiligingsoplossingen steeds meer als voornaamste kostenfactor onderkent.
Netwerkbeveiliging als dienst Het fenomeen netwerkbeveiliging als dienst zit in de lift. Frost and Sullivan berekende dat Europese bedrijven vorig jaar voor 73 miljoen euro aan netwerkbeveiliging buiten de deur inkochten. Dat loopt op tot 250 miljoen in 2008. Deze bescheiden groei zal het nieuwkomers, die netwerkbeveiliging in beheervorm aanbieden, niet gemakkelijk maken. Zij moeten hun reputatie nog vestigen en zien zich geconfronteerd met hoge investeringskosten, die door de weinige klanten moeilijk terug te verdienen zijn. |
De ondervraagde managers voeren te hoge kosten (30 procent) als voornaamste bezwaar aan tegen het uitbesteden van een antivirus-oplossing. "Bedrijven zien de beheerkosten over het hoofd", zegt Patrick Aalbers, woordvoerder bij Network Associates. De aanschafprijs van antivirus-software wordt als de belangrijkste kostenpost gezien. Onderzoek door Computer Economics geeft aan dat dit hooguit eenvijfde van de totale kosten beslaat. Het beheer van de antivirusoplossing neemt de rest van de kosten voor zijn rekening. Steeds meer bedrijven onderkennen deze kostenpost. Aalbers wijst erop dat 27 ondervraagden aangaven dat uitbesteding voordeliger kan uitpakken doordat het de beheerkosten drukt.
De uitbestedingsvariant van Network Associates, onlangs onder de naam Virusscan Asap uitgebracht, maakt gebruik van p2p rumour-technologie om bedrijven van de laatste virusaanpassingen te voorzien. Licenties en aanpassingen aan de software worden gedistribueerd naar centrale computers bij de bedrijven die de dienst afnemen. Deze centrale computer stuurt de aanpassingen vervolgens automatisch door naar de op het netwerk aangesloten computers. Bij de gebruikelijke installaties helpen de antivirusproducenten of hun wederverkopers hooguit bij het installeren van de antivirus-licentie op het platform. Daarna nemen de it-beheerders van de eigen organisatie het werk over.
Houdbaar
Aalbers acht de uitkomsten van het onderzoek ook houdbaar voor Nederland. Engeland loopt samen met Scandinavische landen voorop in it-trends, die ook ons land zullen bereiken. "Twee jaar terug was de uitbesteding van netwerkbeveiliging in Engeland nauwelijks aan de orde", stelt Aalbers. "Nu groeit deze markt. Vooral kleinere bedrijven staan er open voor, omdat ze dankzij uitbesteding zich deze specifieke kennis niet eigen hoeven te maken en zo het eigen it-personeel kunnen ontzien." Het mkb is ook in Nederland de belangrijkste doelgroep. Aalbers verwacht niet dat uitbesteding groter wordt dan het eigen beheer. "Het is één van de oplossingen die naast de traditionele licentieverkoop in de markt wordt gezet."
Ook een ander recent onderzoek naar uitbesteding van netwerkbeveiliging, uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Frost and Sullivan, noemt hoge kosten als een veel genoemd bezwaar. In dit onderzoek komt gebrek aan vertrouwen als belangrijkste bezwaar naar voren. Het onderzoek beperkt zich niet tot uitbesteding van antivirus-oplossingen, maar neemt ook aanvalsdetectie en firewall-beheer in ogenschouw. Frost and Sullivan schrijft de huiver tegenover uitbesteding van netwerkbeveiliging vooral toe aan de net begonnen dienstverleners zelf. De starters hebben zich nog niet bewezen in de markt en beschikken over weinig contacten. Ook zou er een grote kloof bestaan tussen de voor een groot deel met hackers bemande starters en de afnemende bedrijven, die voor het beheer van hun beveiliging juist een betrouwbare en gedegen partij zoeken.