Een Europees project onder leiding van PWC Consulting moet eind dit jaar instrumenten opleveren waarmee gemeenten hun plannen als elektronische overheid beter kunnen realiseren. In oktober moet een hulpmiddel voor zelfevaluatie beschikbaar komen en in december een aantal strategische richtlijnen voor de implementatie van ‘e-government’.
In het Keelan-project (Key elements for electronic local authorities networks) zijn zevenhonderd gemeentelijke websites in alle EU-lidstaten bekeken (webscan). Aan de hand daarvan worden vijftig gemeenten geselecteerd voor een uitgebreide doorlichting (benchmark). De resultaten van de webscan worden eind volgende maand verwacht, die van de benchmark in september.
Buiten een ‘generatie 0’ (niet online) onderscheidt Keelan in de ontwikkeling van de digitale overheid vijf generaties: informatie (folders, gemeentegids online), eenrichtingcommunicatie vanuit een niet aan de backoffice gekoppeld systeem (formulieren downloaden, per post in te sturen), tweerichtingcommunicatie via een aan de backoffice gekoppeld netwerk (e-mail, formulieren uploaden), transacties annex online dienstverlening met en vanuit de backoffice (volgen van een ingediende bouwaanvraag, raadplegen en muteren van persoonsgegevens), en integratie van diensten vanuit verschillende gekoppelde backoffices (voertuigregistratie, wegenbelasting). De aanbevolen strategie wordt gedifferentieerd naar aard en omvang van de gemeentelijke organisatie en richt zich vooral op de stap naar een volgende generatie.
Bij de webscan gaat het om een beoordeling van de frontoffice, waarbij gekeken wordt naar functionaliteit (navigatie-, zoek- en helpfunctie), de toegankelijkheid van de dienstverlening voor burgers en bedrijven, het niveau van interactiviteit en de integratie van dienstverleningsprocessen. Bij de vijftig best scorende gemeenten wordt in een benchmark de organisatie achter frontoffices geanalyseerd om te doorgronden waardoor ze als ‘best practices’ uit de bus kwamen. Hierbij gaat de aandacht onder meer uit naar organisatie (wie is verantwoordelijk voor wat, hoe is het bestuurlijk ingebed), content management, financiering (publiek, privaat), reorganisatie van werkprocessen, juridisch kader (pki) en culturele verankering in de lidstaten (openheid, transparantie, inspraak).
Keelan is niet het enige project dat zich bezighoudt met de e-gemeente. Het Ictu-programma OL2000 kent een referentiemodel voor een elektronisch loket en een ‘OL-scan’, waarmee gemeenten zelf kunnen zien hoe ver ze zijn. Een ander Ictu-programma, Advies overheid.nl, houdt in een monitor de kwaliteit bij van overheidswebsites. Volgens Ron Overgoor van PWC Consulting richten dergelijke initiatieven zich evenwel vooral op de ‘voorkant’, terwijl Keelan diep de organisatie ingaat.