Al tientallen jaren praat men over hergebruik van software om de ontwikkelkosten en -tijd terug te dringen. De open markt voor commerciële softwarecomponenten komt nu dan eindelijk tot bloei. Hoe is de markt ontstaan en hoe zit die in elkaar? Een interview met Sam Patterson, ceo van het toonaangevende bedrijf Component Source.
Sam Patterson werkt al meer dan zes jaar mee aan de overgang naar het ontwikkelen van toepassingen op basis van componenten via Component Source. Hij heeft zeventien jaar ervaring met het ontwikkelen van toepassingen. Hij was in 1991 een van de eerste ontwikkelaars van componenten voor Microsoft-omgevingen. Meer dan twee jaar geleden nam hij het initiatief voor het creëren van een bedrijfsinterne markt voor componenten. Patterson is medeauteur van diverse boeken. |
Hoe is het bedrijf gegroeid?
"Snel! Rond 1994 verkochten we zo’n tweehonderd componenten, en waren er maar weinig ontwikkelaars. Componenten moeten de veranderingen in platforms volgen. Tot 1994 werkte iedereen met Visual Basic-componenten. De eerste doorbraak kwam met Microsofts Component Object Model (COM) in 1995, een jaar later gevolgd door Active X. Daarna kwamen Java Beans en Enterprise Java Beans in 1997 en 1998. Dit werd Java 2 Enterprise Edition, en in 2000 .Net. Op dit moment verkopen we meer dan achtduizend commerciële ‘off-the-shelf’ componenten in meer dan 116 sectoren; voornamelijk voor COM, maar Java en .Net groeien snel.
We werken met meer dan zeshonderd ontwikkelaars voor meer dan een half miljoen gebruikers in 110 landen. Dat aantal groeit. De potentiële winst door hergebruik van onze direct beschikbare componenten bespaart miljarden dollars.
Onze belangrijkste markt is de VS, daar staat ook ons internationale hoofdkantoor; ons Europese hoofdkantoor staat in Groot-Brittannië."
Hoe heeft die markt zich ontwikkeld?
"Door de barrières te slopen, door te begrijpen wat bedrijven zoeken, en door het leveren van diensten. Allereerst moesten ontwikkelaars de mogelijkheden inzien van de – in aanvang zeer gefragmenteerde -componentenmarkt. Verder moesten ze gaan beseffen dat hun componenten commercieel verhandelbaar zijn, mits er wordt samengewerkt en er een coördinator is.
Klanten moesten in de gaten krijgen dat wij betrouwbare componenten aanbieden die aan hun eisen voldoen, en dat je beter componenten van derden kunt gebruiken dan ze zelf ontwikkelen. De platformen en ontwikkelomgevingen worden steeds meer componentgeoriënteerd, waardoor de vraag naar herbruikbare componenten stijgt. We luisteren goed naar de wensen van onze klanten, en praten daarover met de ontwikkelaars van componenten. We houden seminars en proberen overal toeleveranciers te vinden om aan de groeiende vraag te voldoen. We blijven technologisch bij; onze partners zijn onder meer EDS, Web Gain, BEA, Sun Microsystems, iPlanet, IBM en Microsoft. Wij proberen de spil te zijn in de open markt voor softwarecomponenten."
Voor welke platformen werken jullie?
"De vier grote: Microsoft (COM, ActiveX, .Net), J2EE (Java Beans, Enterprise Java Beans), Borland (Kylix, Delphi), en Corba."
De definitie van softwarecomponenten is niet eenvoudig!
"Dat hebben we moeten leren. In de loop der jaren hebben we een ‘best practices’- en een informatiemetamodel ontwikkeld, dat nu het componentenprofiel vormt van de ‘rational software’s reusable asset specification’. Volgens onze ‘reusable component specification’ moet een component direct bruikbaar zijn, ‘plug-and-play’, en werken zonder de noodzaak van aparte integratie."
Hoe worden jullie componenten gebruikt?
"In het algemeen worden ze gebruikt in client/server-omgevingen, voornamelijk in de client. Door de komst van .Net en J2EE verwachten we de overgang naar de server, zeker bij bedrijven. De trend is naar ‘peer-to-peer’."
Is het echt goedkoper om componenten te kopen dan ze te ontwikkelen?
"Zeker weten, als je tenminste een component kunt vinden die aan je eisen voldoet – dan is die een factor 10 tot 100 goedkoper. En direct beschikbaar, gedocumenteerd en getest!
Neem bijvoorbeeld onze module voor de grafische interface om een spreadsheet te bekijken. Die kost 499 dollar; het zou twee tot vier manjaren vergen om die zelf te ontwikkelen. De goedkoopste component kost ongeveer 100 dollar voor een technische of een gebruikersinterface. De prijs kan oplopen tot ettelijke honderdduizenden dollars voor een vrijwel complete crm-componentensuite."
Wat is jullie licentiemodel?
"Dat hangt ervan af wat de ontwikkelaar wil, en van het soort functie die de component vervult. Het meest gebruikelijk is een eenmalig bedrag voor een ‘royalty’-vrije licentie per gebruiker. De klant koopt een kopie voor iedere gebruiker in zijn organisatie, die daarmee zoveel toepassingen kan maken als hij wil. Er is ook een licentiemodel op basis van gebruik, bijvoorbeeld voor het controleren van een creditcard: je betaalt een klein bedrag voor iedere keer dat de component gebruikt wordt. Er zijn ook licenties voor een aantal gelijktijdige gebruikers en meerder cpu’s.
Misbruik proberen we tegen te gaan. Microsoft heeft enkele functies in zijn besturingssystemen voor het controleren van licenties, en wij doen aan ‘escrow’ van de broncode. We werken meestal met Fortune 2000-bedrijven, die daaraan gewend zijn."
Testen jullie de componenten? Komen er actualiseringen?
"Alle software die we verkopen, is uitvoerig gedocumenteerd. We testen volgens die documentatie en helpen klanten die onverwachte problemen krijgen; zo nodig schakelen we de ontwikkelaar in. We hebben een uitgebreide website (http://www.componentsource.com), waar klanten hun ervaringen met anderen kunnen delen. Onze nieuwtjesdienst op deze online-markt vermeldt de nieuwste componenten en de beschikbare opwaarderingen. Elke week komen er gemiddeld veertig nieuwe componenten uit. Klanten worden ook direct via e-mail geïnformeerd over beschikbare opwaarderingen. Sommige componentontwikkelaars verkopen hun Windows XP-componenten onder de belofte dat de koper een gratis actualisering krijgt voor .Net, maar andere willen voor opwaarderingen betaald worden."
Hoe worden jullie en de componentenontwikkelaars betaald?
"Dat lijkt op het uitgeversmodel. Wij betalen componentontwikkelaars een royalty-percentage van wat wij verdienen door hun componenten te verkopen. Dat is ook redelijk, want wij maken de auteurs succesvol op de open markt. We hebben speciale teams die de componenten testen, marketen, verkopen en ondersteunen. Ons via internet bereikbare callcenter kan mensen in zes talen te woord staan. We zijn ook bereikbaar via gratis telefoonnummers, in Holland is dat: 0800-022.8832."
Moeten bedrijven een speciale groep hebben om hergebruik te stimuleren?
"Het succes van de open markt voor hergebruik en de trend naar op componenten gebaseerde ontwikkeling heeft veel organisaties ertoe gebracht om ook te denken aan hergebruik van hun interne softwarecomponenten. Vroeger lukte dat niet; programmeurs zijn meestal niet bereid om hun kennis met anderen te delen. Daarom bieden we onze aanpak voor hergebruik en de infrastructuur ook aan bedrijven aan. Onze marktplaats van meer dan achtduizend componenten is geïntegreerd in Component Source Enterprise Reuse Solution (ERS). Het systeemhuis EDS (dat circa zestig financiële componenten inbracht) gaat die als eerste in Europa invoeren; uiteindelijk zullen al hun ‘solution centers’ in twaalf landen in Europa, Afrika en Azië die krijgen – dat wordt een van de grootste voorbeelden van commercieel hergebruik van software. Onze technologie en aanpak zullen de basis vormen voor de National Software Component Exchange in de VS, met als doel het hergebruik van softwarecomponenten. Alle vijftig Amerikaanse staten hebben dezelfde componenten nodig, voor eigen en federale toepassingen. Het loont dan echt de moeite om componenten met anderen te delen. Dit initiatief is pas genomen; het zal enkele jaren duren voordat deze aanpak overal is ingevoerd."
Een gouden toekomst voor componenten en hergebruik van software?
"Het staat in de sterren geschreven dat organisaties niet allemaal het wiel moeten uitvinden en van voren af aan beginnen. De economische rechtvaardiging van op componenten gebaseerde ontwikkeling moet onderkend worden in deze tijd van it-budgetverminderingen en toegenomen concurrentie. De overweldigende hoeveelheid gereedschappen en platformen die met componenten (nu ook voor webdiensten) werken, tonen aan dat de technologie geschikt is voor bedrijfsmatige toepassingen. Met onze technologie en ervaring kunnen we bedrijven helpen intern hergebruik tot een succes te maken. Een groot aanbod van componenten en een geschikte infrastructuur zullen de afwegingen steeds meer doen doorslaan naar componenten. En dan is er geen weg terug – de toekomst is aan op componenten gebaseerde ontwikkeling en software-hergebruik!"