De markt voor professionele ict-opleidingen groeit dit jaar met 14 procent. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van onderzoeksbureau Nidap, dat afgelopen week verscheen. Groei is er alleen voor de professionele ict-opleiders. Herstel van de vraag naar eindgebruikercursussen is nog niet in zicht.
Volgens Nidap-analiste Saskia Hoogakker is de ict-opleidingenmarkt in 2001 met 3 procent gekrompen. Aan die afname komt dit jaar een eind, stellen de Amsterdamse onderzoekers. De ze interviewden voor het onderzoek voor het tiende achtereenvolgende jaar bedrijven met meer dan 75 werknemers per vestiging. Vooral de budgetten van de bedrijven met 75 tot 199 medewerkers groeien. "De meeste interesse gaat uit naar scholing die de bedrijfsvoering ten goede komt, zoals werkstroom en erp."
De resultaten van het Nidap zijn bij de aanbieders van ict-opleidingen nog niet doorgedrongen. "De situatie in ict-opleidingenland is dramatisch", zegt bijvoorbeeld Ed Botterweg. Computrain, het scholingsinstituut waar hij veertien jaar heeft gewerkt, maakte deze week bekend dat de 45-jarige directeur het bedrijf per 1 mei heeft verlaten. Zijn vertrek heeft niets te maken met eventuele slechte resultaten, aldus Botterweg. "Ik blijf aandeelhouder, ik blijf zijdelings betrokken." Medewerkers bij het kantoor in Utrecht leggen evenmin een verband tussen het vertrek van Botterweg en de situatie bij de opleiders.
Computrain heeft volgens Botterweg ondanks de afname van de vraag naar opleidingen vorig jaar goed gedraaid. "Beter dan het jaar ervoor, zelfs." De ex-directeur stelt een half jaar te willen nadenken over het vervolg van zijn carrière. "Dat moet je een keer doen. Ik ben nu 45, nu kan het nog."
Voorlopig blijft Botterweg betrokken bij het bestuur van de Vereniging van Opleidingsinstituten voor Informatica (VOI). Deze vereniging vertegenwoordigt zo’n 60 procent van de ict-opleidingenmarkt.
De VOI inventariseert ieder jaar met een uitgebreide vragenlijst de stand van zaken bij de vijftig leden. Volgens voorzitter Dirk van der Mark, directeur van Dirksen opleidingen, is de enquête net verzonden. Hij verwacht de resultaten niet eerder dan over een paar weken.
"Ik hoop uiteraard dat het beter wordt. Dat zou voor een aantal collega-bedrijven goed zijn. Degene die denkt dat het in 2003 snel weer beter gaat, is een rasoptimist. Wat ik totnogtoe van collega-bedrijven hoor, is niet best."
Vooral de markt voor eindgebruikeropleidingen is volgens hem "fors teruggevallen". Volgens cijfers van Heliview stuurde vorig jaar niet meer dan 16 procent van de bedrijven werknemers naar dergelijke cursussen. Een jaar daarvoor was dat nog 23 procent. Met de bedrijven die opleiding aanbieden voor de professionele ict’er "gaat het nog redelijk", hoort Van der Mark.
Dat laatste denkt ook Michiel van der Voort, examenmanager bij ict-examenorganisatie Exin. Volgens hem zijn de ict-opleiders het dieptepunt voorbij. "Dat dieptepunt zat rond de jaarwisseling." Harde cijfers om zijn stelling te onderbouwen heeft Van der Voort niet. "Maar het aantal examenkandidaten voor Itil Foundation stijgt licht." Duidelijkste teken ziet hij in de plannenmakerij van opleiders en personeelsmanagers. "Op bijeenkomsten van opleiders en afnemers wordt weer gesproken over nieuwe plannen, zoals intentiegericht onderwijs", zegt hij. "Nieuwe plannen, daarover had je het een half jaar geleden echt niet." Die plannen vertalen zich niet meteen in stijgende leerlingenaantallen, weet Van der Voort. "Dat komt over een half jaar of een jaar."
De aanbieders van alleen eindgebruikercursussen blijven volgens Van der Voort zware tijden tegemoet zien. "Of die markt weer aantrekt, weet ik echt niet."
Hoeveel fsmo gaan er in een Windows 2000 forest?
Iedere automatiseerder kan de volgende vraag beantwoorden:
hoeveel bits telt een ip-adres in versie 4 en 6?
a) 16 in versie 4, 32 in versie 6
b) 16 in versie 4, 64 in versie 6
c) 32 in versie 4, 128 in versie 6
d) 32 in versie 4, 256 in versie 6
Iets moeilijker:
met welk commando stop je een IIS website op intranet?
a) net stop web -c INTRANET
b) net stopweb -c INTRANET
c) stopweb -c INTRANET
d) net use \INTRANET /stopweb
Echt moeilijk:
een windows 2000 forest bestaande uit vijf domeinen kent:
a) 5 fsmo’s
b) 15 fsmo’s
c) 17 fsmo’s
d) 22 fsmo’s
Deze en 87 andere vragen legde opleider Computrain afgelopen vrijdag zes ict’ers voor. Het ict-trainingsinstituut beproefde zo hun kennis van besturingssystemen van Microsoft, Novel Netware, Unix en Linux. Andere vragen gaan over tcp/ip, internet en toepassingen als Exchange, SQL Server, IIS en Lotus Notes.
De zes waren geselecteerd uit zo’n driehonderd ict’ers die tijdens de afgelopen Internetworking Event vergelijkbare vragen hadden beantwoord bij de stand van de opleider. De opleider organiseerde deze wedstrijd voor de achtste keer. De vragen worden gemaakt door de trainers van het instituut. Het niveau is even hoog de als dat van de verschillende certificeringen. "Gemiddeld halen de ict’ers op de beurs vijfhonderd van de duizend punten", vertelt Jeroen van Hilten, een van de organisatoren. "Er is nog genoeg op te leiden, dus."
De hoofdprijs is dit jaar een reis naar Maleisië. "Winnaars proberen we zo ver mogelijk weg te sturen", grapte Computrain-directeur Maurice Stroop vrijdag bij de prijsuitreiking.
Zo ver weg gaat Rob Simons, netwerkbeheerder bij CMG. Hij haalde 738 van de duizend punten. De nummer twee, Erik Daudey van Vialis Verkeer & Mobiliteit, scoorde 661 punten. Roelof Kroon was derde met 655 punten.
Simons bleef nuchter onder de overwinning: "Ach, ik werk met veel verschillende besturingssystemen. De meeste vragen kan je dan wel beantwoorden."
Geen enkele deelnemer had moeite met de vragen over bijvoorbeeld het internetprotocol tcp/ip. Iets langer moesten ze nadenken over osi, het alternatieve protocol van de internationale organisatie voor standaardisatie ISO. Simons: "Met tcp/ip werk je. Osi, dat moet je ooit geleerd hebben."
(Het juiste antwoord op alledrie de vragen is c.)