De markt voor opslagproducten en -services heeft veel in zijn mars. Alleen al voor Europa wordt tegen 2005 gerekend op een omzetomvang van 10,5 miljard dollar. Maar om nou te zeggen dat alle opslagleveranciers daarmee in een zetel zitten? Nee. Vooral de traditionele hoofdrolspelers, zoals EMC en Veritas, worstelen met hun winstmarges door de toenemende concurrentie en prijsdruk. Alleen via een sterke positie in de netwerkopslagmarkt kunnen zij ook in de toekomst hun koppositie behouden.
Computable publiceert om de week een overzicht van een ict-segment. Wie zijn de sterke spelers, waar zitten de zwakke broeders, en welke kansen heeft de branche ondanks de economische malaise? |
Even leek het erop dat de huidig marktleider EMC – traditioneel sterk vertegenwoordigd in de direct gekoppelde, meer hardwaregetinte opslagcategorieën – volledig het spoor bijster was. Maar inmiddels lijkt het concern zich te hebben hernomen, door veel sterker in te zetten op software en services, waaraan aanzienlijk aantrekkelijker winstmarges zijn gekoppeld. Toch is EMC wat betreft die marges nog lang niet uit de zorgen, zo bleek maar weer uit de presentatie van de afgelopen kwartaalcijfers. Het concern moest daar een verlies melden van 76,9 miljoen dollar op een omzet van 1,3 miljard dollar. Over dezelfde periode vorig jaar was dat nog 2,3 miljard dollar.
Haken en ogen
Waarom krijgt EMC klappen? Uiteraard heerst er nog steeds een kwakkelend it-klimaat, met name in de zakelijke markt waarin deze onderneming vooral opereert. Ten tweede is EMC’s metamorfose naar een meer software- en servicesgetinte organisatie nog maar net ingezet. Maar de derde reden is dat EMC in toenemende mate wordt belaagd door de concurrenten. De meest recente cijfers over de marktverhoudingen in de opslagmarkt (van Dataquest) tonen dit ook aan. Weliswaar voerden vorig jaar EMC en Veritas nog steeds de troepen aan met respectievelijk 30 en 20 procent marktaandeel, maar rivalen als IBM, Compaq en Hitachi Data Systems (HDS) wisten groeicijfers tussen de 30 en 60 procent te realiseren, terwijl EMC en Veritas respectievelijk bleven steken op 11 en 14 procent groei. De verliezers in de markt zijn de kleinere spelers, zoals BMC Software en Storagetek. Computer Associates moest door de aanpassingen in de boekhouding een omzetval incasseren van maar liefst 67 procent.
Vooral Compaq en IBM manifesteren zich steeds nadrukkelijker in de Nas- en San-gerelateerde netwerkopslagmarkt. Vorige week liet ‘Big Blue’ weten dat het in de startblokken staat voor een compleet nieuwe generatie dataopslagsystemen, inclusief het lang verwachte ‘Storage Tank’-systeem. Het nieuwe systeem moet een antwoord bieden op de haken en ogen die er aan de opslag van informatie op netwerken kleven. Weliswaar is netwerkopslag aantrekkelijk – de informatie kan gemakkelijk gedeeld worden door verschillende gebruikers en de oplossing is bovendien vaak kostenefficiënter – maar er kunnen ook problemen ontstaan met de controle en de transparantie.
Pijnpunten
De beste papieren hebben de spelers, die remedies kunnen bieden voor dit soort technische pijnpunten en tegelijkertijd over voldoende kritische massa beschikken. Dat gaat zeker op voor IBM, dat bovendien een brede opslagalliantie is aangegaan met HDS. Beide concerns willen invulling geven aan de zogeheten open storage-trend, waarbij dataopslagproducten worden ontwikkeld die samen kunnen werken met de machines en software van uiteenlopende leveranciers. Ze maken hun opslagportefeuille daarmee aantrekkelijker voor een bredere klantenkring.
HDS eet overigens van meerdere walletjes, want het heeft ook met Sun Microsystems een alliantie opgezet, al gaat het daarbij voornamelijk om het resellen van diens producten. Voor Compaq geldt dat het na de waarschijnlijke overname door HP zijn aanwezigheid in de opslagmarkt in één klap sterk uitbreidt. Beide concerns opereren in de hoogste kringen van de opslagmarkt, al ligt het accent bij Hewlett-Packard meer op de grote systemen en klanten.
Het zal huidig koploper EMC ongetwijfeld zorgen baren. Ook hier is het besef doorgedrongen dat een alleingang geen zekerheid meer biedt voor de toekomst. Het concern kondigde eerder dit jaar aan dat het een omvangrijke distributieovereenkomst had getekend met Dell. Daardoor krijgt EMC met de Clariion-lijn (uit de Data General stal) indirect toegang markt voor NT-opslag, traditioneel niet het sterkste punt van het vooral op Unix georiënteerde EMC. Maar of een distributiepact alleen genoeg is om de koppositie te behouden? Het zou niet verbazen als EMC uitziet naar een echte partner.