Wetenschappers van Bell Labs zeggen met een elektronenmicroscoop diep in een halfgeleider te kunnen kijken, tot aan één enkel ‘impurity’-atoom.
De straal waarmee wordt ‘gescand’ is volgens één van de wetenschappers zó dun dat die zich werkelijk tussen atomen door kan bewegen. Hij vergeleek het met het vanaf de aarde waarnemen van een voetafdruk op de maan. Met de speciale elektronenmicroscoop is een beeld te maken van een enkel impurity-atoom dat is ingebed in het silicium.
De informatie die nu kan worden verkregen, is volgens de wetenschappers cruciaal voor het leren begrijpen van de beperkingen van het verkleinen van transistors. De zogeheten impurity’s – in de chipindustrie ‘dopants’ genoemd – worden in silicium geïnjecteerd om daar te dienen als stroomgeleiders. Nu de onderdelen van chips steeds verder worden verkleind, nadert de industrie het punt waarop slechts enkele atomen van impurity’s de functie van een processor kunnen bepalen. Kennis van die atomen is dan onontbeerlijk.
Bell Labs is de onderzoeks- en ontwikkelingspoot van het in moeilijkheden verkerende Lucent Technologies. Deze producent van telecommunicatie-apparatuur kan wel wat goed nieuws gebruiken. Onlangs kwam de onderneming nog in het nieuws met de mededeling dat ze vijfduizend banen extra wilde schrappen.