Haast geruisloos is Buyonline weer gestart. Deze internet-wederverkoper van computerproducten ging vorig jaar zomer na veel tumult kopje onder. Met hulp van SCA Personal Ware kon het bedrijf doorstarten. Oprichter Robert Poorter heeft een tropenjaar achter de rug.
Wie durft? Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma’s en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector. Alle afleveringen: |
Nadat Buyonline in juli 2001 failliet werd verklaard, raakte Poorter in contact met Ton Swart, directeur van computerdealer SCA Personal Ware. Die zag wel wat in Buyonline, met name om de verkoop op de (Europese) zakelijke markt te stimuleren. Het bedrijf nam voor 270duizend gulden de naam, het zakelijk model, de webservers en een deel van het personeel over en creëerde de dochteronderneming Buyonline.nl BV.
Personal Ware is zelf eigendom van SCA (Seinen Computer Automatisering) opgezet door Gert Seinen, een ondernemer die tevens actief was in steenkolen, benzine en de autohandel. Vandaar dat het nieuwe kantoor van Buyonline gevestigd is op de autoboulevard in Utrecht-Overvecht. Momenteel bezit SCA 60 procent van de internetfirma. De rest van de aandelen is in handen van zeven partners en het personeel.
Scherp inkopen
Buyonline richt zich met zijn website op het automatisch afhandelen van kleinere bestellingen van zakelijke klanten, doorgaans uit het midden- en kleinbedrijf. Grote orders en zware computers (vanaf AS/400) vallen buiten het bereik. Het bedrijf mikt dit jaar op een omzet rond de twintig miljoen euro en heeft reeds in het eerste kwartaal een winst van enkele tonnen behaald. Er werken circa vijftien medewerkers. Poorter. "Wij houden geen eigen voorraden en werken niet via het fysieke dealerkanaal. Door onze kleine en efficiënte organisatie kunnen we snel inkopen tegen scherpe prijzen en marges." De website heeft koppelingen met databases van diverse verkopers, variërend van pc-distributeurs tot en met leveranciers van geheugen- en netwerkproducten en printerbenodigdheden. In totaal kunnen klanten putten uit bijna zeventigduizend computerproducten. Zij kunnen het verloop van hun order via de site in de gaten houden.
Poorter ontwikkelde het idee voor Buyonline tijdens zijn baan bij computerverkoper Systemax, die echter weinig zag in e-handel. Hij zocht vervolgens investeerders. In augustus 1999 hapten, naast een particulier investeringsfonds, de participatiemaatschappij Dinvest (de familie Diks van Beter Bed) en de internetbroedmachine Newconomy toe, met elk een belang van 19,5 procent. Op 1 september ging de website met succes in de lucht: in 2000 was de omzet zo’n achttien miljoen gulden.
Apen uit de mouw
Wat een veelbelovende tijd leek te worden, draaide echter uit op een tropenjaar met naar Poorters zeggen kredietverstrekker NMB Heller in de rol van verzieker. Op het moment dat Buyonline in het tweede kwartaal van 2001 winstgevend dreigde te worden, beschuldigde Heller de organisatie van fraude en staakte de bevoorschotting. "Uit een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers bleek echter dat er geen valse facturen in omloop waren. Ondertussen waren we in grote financiële problemen gekomen, omdat we geen geld meer kregen om onze producten voor te financieren."
Technologie Buyonline heeft een eigen backend-toepassing ontwikkeld met behulp van de IBM-software DB2, en een nieuwe frontend-applicatie op basis van IBM Websphere. Het gehele inkoopproces is nu geautomatiseerd: niet alleen de koppelingen met de online-catalogi van distributeurs en fabrikanten, maar ook de facturering en het controleren van de kredietwaardigheid van klanten (via E-Credible). |
Volgens Poorter kwam daarna de eerste aap uit de mouw. "Heller stelde toen een fusie voor met een andere klant van hen. "Nadat dit samengaan met Buyitdirect.com was afgewezen, verscheen inkoopspecialist en CSS-dochter Atcostplus op het toneel. Die stelde een lening voor van zes ton als daarna alle inkopen via hun systeem zouden lopen. "Een onbehoorlijk voorstel", oordeelt Poorter. "Toen kwam de tweede aap uit de mouw: Heller bleek voor 20 procent participant in Atcostplus."
Vertwijfeling
De problemen verergerden toen potentiële nieuwe investeerders zich terugtrokken, afgeschrikt door de beschuldigingen van NMB Heller én het echec rond grootaandeelhouder Newconomy. Oprichter Maurice de Hond probeerde zijn ‘parel’ nog wel te helpen. Financieel lukte dat niet, maar hij stuurde wel een paar adviseurs langs, door Poorter omschreven als ‘Linke Loetjes’. Bovendien bestond er onmin tussen de vier bestuurders van Buyonline, wat de situatie er niet beter op maakte. "Toen mijn geesteskind tenslotte onderuit ging, werkten er 24 medewerkers. Het was een bizarre, zware periode. Ik stond geregeld aan de rand van de vertwijfeling. Wat ons toen ook nekte, is dat we teveel werden neergezet als een dotcommer waar je geen geld meer in moest steken. Terwijl Buyonline eigenlijk een handelshuis is, zij het in digitale vorm."
Overigens is de faillissementsafwikkeling nog lang niet klaar. Uit de openbare verslagen van curator Maarten Drop van Van Doorne blijkt dat de bestuurders de administratie in een belabberde staat hebben achtergelaten. Een externe administrateur heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de staat van de administratie. Drop schrijft in het derde verslag: "Aan de hand daarvan zal worden bezien of er aanleiding bestaat de aansprakelijkheid van bestuurders verder te vervolgen; dit lijkt wel het geval." In een fax geeft hij aan geen verdere mededelingen te kunnen doen. Bovendien ligt er nog een claim van de vroegere investeerder Dinvest. Wordt vervolgd dus, al stelt Poorter dat de financiële verslaglegging door een accountant is goedgekeurd.