Twee uitgevers, niet it-bedrijven, hebben de openbare aanbesteding van Vind gewonnen. VNG Uitgeverij en SDU Uitgevers mogen zich de komende vijf jaar samen werpen op het onderhoud en de verdere ontwikkeling van deze online producten- en dienstencatalogus voor gemeenten.
Gemeentegraad Onder de noemer Gemeentegraad belicht Computable in samenwerking met Advies Overheid.nl op regelmatige basis recente ontwikkelingen op het gemeentelijk internetterrein. Het programmabureau Advies Overheid.nl stimuleert en adviseert overheden op hun digitale weg. De hele serie: |
Het programmabureau Overheidsloket 2000 (OL2000) lanceerde eind 2000 de Vraaggerichte INteractieve Dienstencatalogus (Vind), met zo’n driehonderd beschrijvingen van gemeentelijke producten en diensten (denk aan grof vuil, geboorteaangifte, bouw- en kapvergunningen en aanvragen paspoort). Deze gratis verkrijgbare software voor een online producten- en dienstencatalogus moest gemeenten aanzetten om websites te bouwen. Vind vond zijn weg in gemeenteland, waarop OL2000 in juni 2001 op zoek ging naar een partij die het technisch en inhoudelijk onderhoud zou uitvoeren. Bijna een jaar later blijken de uitgeverijen van VNG en SDU de aanbesteding te hebben gewonnen voor het symbolische bedrag van één euro.
Versloffen
Ben Janssen, directeur van VNG Uitgeverij, en Louise Bos, uitgeefmanager bij SDU Uitgevers, tonen zich nog steeds verontwaardigd over de uitlatingen van Harm Verbeek. Deze directeur van concurrent Segment Interactieve Media beweerde eind maart in Computable dat zij de Vind-catalogus zouden laten versloffen. Verbeek meldde, ook op Segments website, dat hij de beide makers van Vind – Joël van der Meer (ex-Impactive) en Robin Scherrenburg (ex-Contain Organisatieadvies) – had aangetrokken, zodat zijn bedrijf gemeenten zelf ondersteunende diensten voor Vind kan bieden. Wat hij niet vertelde, was dat zijn bedrijf samen met uitgever Wolters Kluwer ook voor één euro naar Vind had meegedongen en dus achter het net viste, evenals de derde combinatie: automatiseerder Aino met Intercity Consultancy.
De afgelopen vier weken hebben tien nieuwe gemeenten zich op internet gemeld: Cranendonck, Voorst, Nuenen, ‘s-Gravendeel, Weert, Meerlo-Wanssum, Druten, Lith, Bernheze en Baarle-Nassau. De gemeenten Zoetermeer, Sas van Gent, Voorschoten,Papendrecht, Noord-Beveland en Bergen hebben hun sites vernieuwd. Adviesoverheid.nl concludeert uit een eigen onderzoek dat gemeentewebsites beter worden bijgehouden in vergelijking met een half jaar geleden. Ze zijn niet alleen actueler, maar bevatten ook vaker agenda’s, besluitenlijsten en andere raadsinformatie. |
Janssen: “Het contract met het ministerie van Binnenlandse Zaken is pas jongstleden 11 april gesloten. Verbeeks opmerking over het versloffen vind ik dan ook hoogst kwalijk.” De irritatie is bij hem en Bos zo hoog opgelopen dat een reeds gemaakte afspraak over mogelijke samenwerking met Segment is afgeblazen. Bovendien plaatsen zij vraagtekens bij Verbeeks pretenties om Vind-beheerder te willen worden. “In het contract is vastgelegd dat alleen de VNG- en SDU-uitgeverijen de naam Vind mogen voeren”, zegt Janssen. “Verder verwacht ik dat Scherrenburg uiteindelijk niet bij Segment gaan werken, omdat hij met een concurrentiebeding te maken heeft. Hij en Van der Meer zijn ook niet ‘de makers’: het product is gemaakt door OL2000.”
Digitale folder
Toch is Verbeeks teleurstelling niet onbegrijpelijk. Zijn bedrijf heeft veel ervaring met het bouwen van gemeentesites en beschikt zelf al over een producten- en dienstencatalogus. VNG Uitgeverij is pas recent gestart met het volgens Janssen aanbieden van een betaalbaar website-bouwpakket, samen met internetbureau Redbike, gericht op kleine gemeenten. Tot nu toe zijn Noord-Beveland, Haarlemmerliede, Renswoude en Het Bildt met de uitgeverij in zee gegaan.
Waar het volgens Janssen om draait, is dat websites en online-catalogi niet als it-oplossingen moeten worden benaderd, maar als uitgeversproducten. “Veel websites blijven in essentie digitale folders en zijn daar ook voor bedoeld. Het actueel houden van de informatie vormt dan ook de achilleshiel.” Bos denkt dat dit laatste aspect voor OL2000 doorslaggevend is geweest om de VNG/SDU-uitgeverijen als Vind-beheerder aan te stellen. “Wij – SDU op rijks-, VNG op gemeentelijk niveau – zijn specialist in het vergaren en aanbieden van overheidsinformatie, met name op het terrein van wet- en regelgeving. Bovendien heeft met name SDU ervaring met digitale uitgaven, zoals cd-roms, elektronische stembiljetten en wetten-databanken op internet.”
Toch valt de combinatie voor het technische onderhoud terug op Contain, dat ook al onder OL2000 als helpdesk fungeerde. Heeft de VNG/SDU-combinatie wel genoeg verstand van automatiseren om tijdig in te springen op technologische ontwikkelingen, zoals het koppelen van de website aan de grote gemeentelijke systemen? Janssen: “Dat regelen de gemeenten zelf met hun automatiseerders. Wij dekken de uitgeeftechnische kant af. Verder werken we, waar nodig, samen met it-bedrijven. Dat gebeurt ook andersom: Civility heeft met ons een contract gesloten voor het verkrijgen van actualiseringen op het vlak van wet- en regelgeving.”
Prietpraat
Op dit moment gebruikt een kleine tweehonderd van de bijna vierhonderd gemeenten een Vind-catalogus. De andere helft wordt grotendeels bediend door Civility, en Segment. Bestaande klanten kunnen een abonnement op aanvullingen nemen, waarin wijzigingen in de wet- en regelgeving zijn opgenomen. Janssen verwacht nieuwe klanten te werven onder gemeenten die hun website willen vernieuwen of nog een site moeten openen. Hij wuift het bezwaar van private bedrijven weg dat zijn bedrijf en dat van Bos worden bekostigd door de overheid, en dat daardoor sprake is van oneerlijke concurrentie. “Opportunistische prietpraat. Wij zijn subsidieloos en hebben ook een winstoogmerk. We vergroten juist de concurrentie. Bovendien zijn deze bedrijven altijd haantje-de-voorste bij het verstrekken van overheidssubsidies.” Dat VNG Uitgeverij ook nog eens gelinkt is aan de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), wat tot verwarring kan leiden, beschouwt hij zelfs als een voordeel. “Wij moeten ons werk juist extra goed doen, anders hangen de gemeenten direct bij de VNG aan de lijn.”