De Amerikaanse overheid neemt de fusie van Hewlett-Packard en Compaq onder de loep. De beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) en de Officier van Justitie voor het zuidelijk district van New York onderzoeken de aanloop tot de stemming van de HP-aandeelhouders.
De twee overheidsinstanties treden op naar aanleiding van een uitgelekte voicemail van HP-topvrouw Carly Fiorina aan haar financieel directeur. Daarin meldt zij dat grootaandeelhouders Deutsche Bank en Northern Trust Corporation overtuigd moeten worden van de meerwaarde van de fusie. Indien dat niet direct lukt, moeten er ‘bijzondere stappen’ worden genomen.
De twee grootaandeelhouders hebben vóór de overname van Compaq gestemd, maar waren eerst sceptisch of zelfs tégen. Het is niet bekend wat de ‘bijzondere stappen’ inhouden en of deze zijn genomen. HP ontkent de aantijgingen en financieel directeur Bob Wayman reageert verontwaardigd: "Dit is beledigend. Noch ik, noch Fiorina zouden bedrijfsmiddelen gebruiken om stemmen binnen te slepen."
De topman begint een diepgravend onderzoek naar "deze ongeautoriseerde distributie van vertrouwelijke bedrijfsinformatie". In een intern memo roept hij het personeel op de directie en Fiorina te steunen. Wel sneuvelen er vijftienduizend banen zodra de fusie rond is.
Belang
De aandelenbeheertak van Deutsche Bank verdedigt zijn stemgedrag. "Het besluit is genomen door de afgevaardigdencommissie van Deutsche Asset Management. Dit onafhankelijke oordeel is gebaseerd op het belang van de klanten."
De aandelentak besloot de fusie te steunen na uitgebreide gesprekken met zowel de directie van HP als de dissidente directeur Walter Hewlett. Hij heeft de afgelopen maanden gepraat als Brugman om aandeelhouders aan zijn zijde te krijgen tégen het samengaan.
De kruisvaarder heeft een rechtszaak aangespannen tegen de bedrijfsleiding. Hij beschuldigt zijn medebestuurders van machtsmisbruik en misrepresentatie. HP zou de stem van Deutsche Bank in wezen hebben gekocht, door te laten weten dat toekomstige financiële zaken van HP wel eens minder zouden kunnen zijn als de grootaandeelhouder tegen zou stemmen.
Deze juridische ontwikkelingen vormen aanleiding voor de HP-directieraad om Hewlett van zijn functie te willen ontheffen. Hierbij merkt de raad op dat het de dissident wel een nieuwe zetel had willen aanbieden in het gecombineerde bedrijf, maar dat dit nu van de baan is. De rechtszaak is deze week voor de rechter gekomen.