De eerste opdrachten voor de aanleg van umts-netwerken zijn vergeven. Vooral de leveranciers van de huidige gsm-netwerken, Ericsson en Nokia, halen deze opdrachten binnen. Het in problemen geraakte Landis aspireerde een plaats tussen de Scandinavische grootheden.
Landis-directeur Paul Kuiken had grote plannen met umts, de opvolger van gsm-netwerken. Het bedrijf moest in de top drie komen voor de aanleg van deze derde generatie telefonie (3g), die hogesnelheidstoegang tot internet op de mobiele telefoon introduceert. Naast versterking van de telecomdienstentak bij Landis door aankoop van onder meer Detron, richtte Kuiken zich op de productie van inhoud. Hij kocht in 2000 een aantal Hilversumse televisieproductiebedrijven en bracht deze onder in de bv Future Active Network. Vóór deze koerswijziging richtte het concern zich vooral op de distributie van netwerkapparatuur.
Landis ziet opdrachten voor de bouw van 3g-netwerken aan zijn neus voorbijgaan. Het vroeg dinsdag uitstel van betaling aan, nadat de banken het reddingsplan van interim-bestuurder Cees van Steijn afwezen. Het had 150 miljoen euro bij de banken uitstaan. Dit krediet was opgezegd, omdat de kaspositie onder de maat was. Dulack en Van Andel zijn door de Utrechtse rechtbank tot curator benoemd. Voor het sluiten van deze Computable is er nog niets bekend over de plannen van het bedrijf.
Toezeggingen
In Nederland gooit het Zweedse telecombedrijf Ericsson de hoogste ogen in de race om de aanleg van 3g-netwerken. Het heeft opdrachten binnengesleept van Vodafone, KPN en O2 voorheen Telfort. Met Ericsson gaat het desondanks niet goed. De tegenvallende kwartaalcijfers waren aanleiding voor een nieuwe ontslagronde, die zeventienduizend banen kost.
Volgens Hans Krusel, woordvoerder van Ericsson Nederland, lijkt deze reorganisatie aan Ericsson Nederland voorbij te gaan. "Gezien de gunstige positie van Ericsson in Nederland en de maatregelen die begin dit jaar getroffen zijn, hebben wij het personeel gemeld dat in Nederland niet direct ontslag dreigt." Bij Ericsson Nederland werken bijna tweeduizend mensen. Naast de levering van apparatuur voor telecomnetwerken verlegt het concern zijn aandacht naar dienstverlening. "We stijgen in de waardeketen", stelt Krusel. O2 bijvoorbeeld wil het beheer van zijn telefonienetwerk overhevelen naar Ericsson.
Ook Nokia heeft inmiddels in Nederland een aantal 3g opdrachten binnengesleept. Een woordvoerster meldt dat Ben, Dutchtone en KPN voor onderdelen van deze opwaardering aangeklopt hebben bij het Finse telefoniebedrijf. Over de bijdrage die Nokia aan 3g in Nederland levert, wil zij geen specifieke uitspraken doen. Bij de netwerktak van Nokia in Nederland werken tweehonderd mensen.
Stil
Ineke Jansen, woordvoerster van Lucent Nederland, noemt het telecomklimaat ‘stil en rustig’. Lucent is volgens haar betrokken bij de bouw van het gprs-netwerk in Duitsland. Verder werkt het aan een opwaardering van backbone-voorzieningen voor telecomaanbieders. Aanbieders hebben een glasvezelnetwerk nodig om overal in het telecomnetwerk voldoende bandbreedte beschikbaar te hebben. Ook toegang tot glasvezelnetwerken zorgt voor opdrachten.
Jansen zegt dat Lucent Nederland zijn doelstellingen haalt. Nieuwe ontslagen in Nederland zijn niet aan de orde. Bij de jongste kwartaalcijfers meldde ceo Patricia Russo dat komende september het werknemersaantal uitkomt op vijftigduizend, tegen 56 duizend nu. Jansen schrijft het verschil toe aan natuurlijk verloop en aan uitbesteding van productiefaciliteiten in de Verenigde Staten.