GBA-leveranciers verbazen zich erover dat Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) bij de voorbereiding van de GBA-modernisering geen gebruik maakt van hun deskundigheid. Ook betwijfelen ze of de gekozen aanpak, een startpakket centraal aanbesteden, zal slagen.
We hebben BPR voorgesteld leveranciers erbij te betrekken, maar we zitten er niet bij", zegt Cees Hamers, bij Pinkroccade Civility directeur standaardproducten. Hij vindt dat aanbieders bij uitstek weten hoe je denkbeelden over GBA-modernisering kunt omzetten in software en noemt hun afwezigheid ’tekenend’. "Er heerst een angstige houding, een bijna neurotische vrees dat praten met een leverancier betekent dat je partij kiest."
Hij heeft, evenals directeur Karim Henkens van Centric Public Sector Solutions en directeur René Simons van Procura, ernstige twijfels over de haalbaarheid van de BPR-plannen. Gemeentelijke systemen draaien onder Unix, Windows NT en OS/400, en zijn met Oracle Forms ontwikkeld dan wel op SAP-leest geschoeid. Dat startpakket moet het straks overal doen. "Ik zou daar mijn beste architecten op willen laten promoveren", aldus Hamers. Henkens: "Men zal moeten kiezen voor een ontwikkelomgeving. Maar stel dat men Oracle Forms kiest, dan zitten 230 AS/400-gemeenten met een desinvestering."
Bedenkingen hebben ze ook bij de verhouding tussen startpakket en aanvullende modules. Simons: "Als ontwikkelaars van modules moeten wachten op de broncode van dat startpakket hebben ze een achterstand. Want wie het startpakket ontwikkelt, gaat voor de zekerheid alvast paspoort- en rijbewijsmodules inbouwen. Dat laat hij echt niet over aan nichespelers."
Niet op achterstand
Cees Meesters van BPR meent dat modulebouwers niet bij voorbaat op achterstand staan. Volgens hem gaat het er niet primair om dat de broncode beschikbaar is, maar dat ‘stekkers en stopcontacten’ goed zijn gedefinieerd. "Bij aanbesteding van het startpakket zijn alle specificaties openbaar." Voorts zegt hij van zijn deskundigen de verzekering te hebben gekregen dat één platform- en databaseonafhankelijk startpakket technisch mogelijk is. Het leveranciersverwijt afzijdig te zijn gehouden is in zoverre terecht dat BPR als broedende kip bij het architectuurontwerp niet gestoord wilde worden, al is volgens Meesters in reguliere overleggen wel over de voortgang gecommuniceerd. Over de resultaten zullen de leveranciers dezer dagen uitgebreid worden geïnformeerd, zegt hij.
Verwacht wordt – en omwille van meer marktwerking ook gehoopt – dat naast traditionele GBA-leveranciers ook andere aanbieders op het startpakket zullen azen. Bij de (onlangs mislukte) aanbesteding van een nieuw Amsterdams bevolkingssysteem hadden Cap Gemini Ernst & Young, CMG, Inter Access, Iquip Informatica en Pallas Athena ook ingeschreven, overigens zonder vervolgens te offreren. CGE&Y is voor het startpakket ‘uitstekend gepositioneerd’, vindt Rob Boomsma van de sector Public & Health. "Men wil onafhankelijkheid en die hebben wij. Integreren met de systemen eromheen kunnen we ook."