Microsofts ambitieuze plannen voor software als online-diensten boeten in aan kracht. Het hiervoor in oprichting zijnde .Net-platform verliest nu het geplande eerste element: de eindgebruikersdiensten My Services, bekend onder de codenaam Hailstorm.
Het .Net-platform is oorspronkelijk gebracht als een totale ommekeer voor Microsoft; die zichzelf wil transformeren van software-in-dozen-leverancier tot aanbieder-van-software-als-diensten. In wezen is dit een gang naar een vorm van asp (applicatie-dienstverlener).
Vorige week werd echter bekend dat de .Net-eindgebruikersdiensten My Services grotendeels worden geschrapt. Dit zou in reactie zijn op toenemende bezorgdheid over beveiligingsproblemen en afhankelijkheid van Windows.
Hailstorm is in maart vorig jaar aangekondigd als eerste aanzet tot het .Net-platform. Microsofts medeoprichter en softwarehoofd Bill Gates schetste toen een veertiental diensten waaronder een elektronisch adresboek (My Adress), een online-kluis voor wachtwoorden en virtuele identiteiten (My Profile), en een universele mailbox voor e- en voice-mail (My Inbox).
Een vijftal partners had zich reeds aangemeld. Creditcardmaatschappij American Express, online-marktplaatsaanbieder Click Commerce, Microsofts voormalige reisdienst Expedia, webveilinghuis eBay en peer-to-peer softwareproducent Groove Networks.
De beveiliging en gebruikersprofielen voor My Services zouden worden verzorgd door Microsoft Passport. Dat systeem vervult die taak reeds voor de gratis e-maildienst Hotmail, die af en toe in het nieuws komt vanwege beveiligingsproblemen.
Later
Microsoft zegt dat My Services mogelijk in een herziene vorm verschijnt op een onbepaald later tijdstip. Deze sterk afgeslankte versie moet echter nog vorm krijgen. Struikelblok bij de oorspronkelijk geplande vorm was het gebrek aan enthousiasme van de partners die de daadwerkelijke diensten moesten invullen.
Eventueel enthousiasme – of juist gebrek daaraan – van gebruikers is niet aan de orde doordat de realisatie van Hailstorm nog niet concreet was. Consumentenorganisaties en privacy-voorvechters hadden al wel bezorgdheid en kritiek geuit op Microsofts plannen.
Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal vreesden de beoogde My Services-partners dat Microsoft zich tussen hun en de eindgebruikers zou manoeuvreren. Voorstanders van Hailstorm-alternatief Liberty Alliance, aangezwengeld door aartsrivaal Sun Microsystems, stelden al de kritische vraag wie eigenaar is van de persoonlijke gegevens van gebruikers.
Bij Passport is leverancier Microsoft namelijk de voornaamste beheerder en eigenaar van die informatie. Dit is mede oorzaak van de ongevraagde e-mail (spam) die Hotmail-gebruikers ontvangen van bedrijven die adressenbestanden inkopen, onder meer bij Microsoft.
Herzien
Algemeen directeur Charles Fitzgerald van Microsoft zegt dat het bedrijf nu bedenkt wat de positionering van de producten moet zijn wanneer ze in aanraking komen met de markt. Hij geeft hiermee aan dat de strategie voor Hailstorm wordt herzien.
Microsoft-president Steve Ballmer benadrukte medio vorig jaar nog dat Hailstorm sterk is gericht op eindgebruikers. "De modellen die we hanteren zijn georiënteerd op de consument, maar we zouden andere schema’s kunnen introduceren die gericht zijn op andere doelgroepen. We hebben in ieder geval een plan van aanpak voor het mkb. Let op: dit is geen aankondiging, maar een voorbeeld."
"Er zal hoe dan ook een middel moeten zijn om de wereld van eindgebruikers te integreren met de business-to-business-scenario’s die bedrijven implementeren", aldus de topman. Dit integratie-element delft nu het onderspit.
Fitzgerald laat weten dat Microsoft nog wel een beperkte implementatie van My Services overweegt. Hierbij zou het bedrijf dit niet zelf op de markt brengen, maar het aan andere ondernemingen leveren als pakket. Die bedrijven kunnen dan zelf online-diensten aanbieden en de consumentendata daarvoor beheren.