Het in financiële moeilijkheden geraakte Landis ziet een doorstart als een reële mogelijkheid. Deze week werkt de telecom-dienstverlener koortsachtig aan een reddingsplan. Wijzen de banken dit af, dan hebben diverse partijen laten weten afzonderlijke onderdelen van Landis te willen opkopen.
Welke kant Landis op gaat staat en valt met het continuïteitsplan dat het komende maandag aan zijn kredietverstrekkers presenteert. Twee weken terug hebben zij de uitstaande leningen van het bedrijf (147 miljoen euro) opgezegd, omdat de kaspositie onder het minimum was geraakt. De banken hadden als eis bij de leningen dat het eigen vermogen tenminste 20 procent van het balanstotaal moest bedragen. Door de slechte resultaten over vorig jaar zakte deze solvabiliteit naar 9 procent.
Landis wilde zijn kas aanvullen met de verkoop van zijn distributietak aan het Zuid-Afrikaanse Datatec. Ook wilde het zo zijn resultaten over 2001 opkrikken. Eind maart werd duidelijk dat deze transactie niet doorging en dat dit Landis in grote problemen bracht. Tot twee keer toe stelde het bedrijf publicatie van zijn jaarcijfers over 2001 uit. Vorige week maakte het bekend dat het over 2001 een nettoverlies leed van 52 miljoen euro. Een jaar daarvoor was het resultaat nog 24,7 miljoen positief.
Bestuurder
Directeur Paul Kuiken en John Bus, de financiële man, zijn door de raad van commissarissen naar huis gestuurd. Cees van Steijn, die eerder het roer tijdelijk overnam bij Newconomy, is aangewezen als bestuurder. Hij heeft een week de tijd om een reddingsplan op te stellen. In een e-mail laat Van Steijn zich niet uit over de koers die het bedrijf kiest: een doorstart van een afgeslankt Landis of verkoop van aparte bedrijfsonderdelen. De banken zullen op basis van het reddingsplan beslissen of ze de kredieten verlengen.
Lois Bieling, voorzitter van de ondernemingsraad, ziet het bedrijf het liefst zelfstandig verder gaan. "Van Landis is een goed bedrijf over te houden", stelt ze. "De raad van commissarissen heeft de kans gekregen om een continuïteitsplan op te stellen. Dat is al heel wat." Een forse reorganisatie acht zij onafwendbaar. Er komt in ieder geval een vertrekregeling voor de mogelijk honderden collega’s van de in totaal 2800, die eventueel op straat staan. Volgens Jan Paul Veenhuizen, bestuurder bij FNV Bondgenoten, overlegt Landis niet met de bonden over ontslagen. De komst van het tijdelijke bestuur heeft aan deze opstelling niets veranderd.
Interesse van het management voor het eerder door Landis ingelijfde bedrijf Detron komt volgens Bieling voort uit een ‘geruchtenmachine’ die dit soort verhalen de wereld in helpt. "Detron is zelf ook samengesteld geweest uit honderdduizend bedrijfjes, dus een wederopstandig van deze onderneming is nog maar de vraag. Voor zover ik weet leeft Detron niet heel erg onder het personeel."
Onrust
De onrust onder het personeel valt mee, verzekert Van Steijn in eerder genoemde e-mail. "De situatie waarin Landis verkeert is voor de medewerkers uiterst onplezierig." Daarom houdt het tijdelijk bestuur het personeel permanent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, meldt hij.
Bieling onderschrijft dit. "Zodra bekend werd dat de salarisuitbetaling in april een probleem kon worden, hebben de commissarissen in een brief aan het personeel aangegeven dat bij een faillissement de uitkerende instanties voor geld zorgen. Als het bedrijf doorgaat komt er een overbruggingskrediet, waarmee de salarissen ook veilig gesteld zijn." Ze noemt de stemming onder het personeel wisselend. "Het personeel is moeilijk over één kam te scheren. De één is gedetacheerd, de ander werkt hier op kantoor. Daardoor is de reactie op de omstandigheden heel verschillend."