De lijst met ontslagen medewerkers in de Nederlandse ict-sector groeit. Een greep uit saneringen van de afgelopen weken: CSC, Rabofacet, Wistron, Symantec, ICL, DMR Consulting, Priority Telecom en Landis, dat bijna kopje onder is. Nu het herstel van de markt uitblijft, wijzen signalen op een nieuwe ronde van reorganisaties voor de zomer.
Jos Roose, die voor het UWV Gak in Rotterdam faillissementen begeleidt, vertelt dat hij nog steeds veel vragen krijgt van medewerkers van in moeilijkheden verkerende automatiseerders. Een teken aan de wand vindt hij het recente faillissement van de Rotterdamse detacheerder Clarity IT Solutions. "Dat was al een doorstart van het eerder ter ziele gegane Viewpoint."
Na de faillissementsgolf onder internetbedrijven krijgen vooral detacheringbedrijven het steeds moeilijker. Zij weten zich geen raad met hun dure consultants en ontwikkelaars die massaal op de bank zitten. Grote spelers onder hen, zoals Ordina en Pinkroccade, kondigden reeds ontslagrondes aan. Hun collegabedrijven, zoals EDS en Inter Access, houden zich nog flink en melden, dat de negatieve gevolgen te overzien zijn. Computer Sciences Corporation uit Bunnik zet circa tien medewerkers op straat. Volgens hoofd personeelszaken Edwin Tukkers past dit besluit in een doorlopend proces en betreft het niet goed functionerende werknemers.
Bij Cap Gemini Ernst & Young, waar volgens ingewijden zo’n achthonderd medewerkers niet aan het werk zouden zijn, houdt men met oog op een vermeend effect op de beurskoers het slot op de mond. Wel meldt een woordvoerster dat er geen nieuwe mensen meer worden aangenomen. Bij collega-bedrijf CMG zouden de activiteiten in Zuid-Nederland zijn verdampt. Menzo De Muinck Keizer, directeur marketingcommunicatie en werving, spreekt dat tegen. Hij erkent dat de vraag naar ict kleiner geworden is, maar meldt dat CMG daarin nog geen aanleiding ziet om te saneren.
Voor ict’ers die op straat komen te staan, is een baan vinden lastig. It-bedrijven worden overspoeld door curricula vitea. Een ontslagen consultant, die anoniem wil blijven, vertelt dat het haast onmogelijk is om op gesprek te komen, ook al gebruik je je netwerk. Hij is uiteindelijk bij de overheid als adviseur gaan werken.
Niet verbaasd
De vakbonden reageren allerminst verbaasd op geluiden over een op handen zijnde nieuwe ronde van reorganisaties. De onderhandelaars hebben het druk en gaan van ict-bedrijf naar ict-bedrijf. Sjerp Holterman, onderhandelaar voor de Unie, kan zich voorstellen "dat we de volgende ronde krijgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers". Onderhandelaar voor FNV Dienstenbond Jan Paul Veenhuizen ziet een verband tussen de onrust en uitspraken van onderzoeksbureau Gartner en het Centraal Plan Bureau. "Zij en soortgelijke lieden verwachten de opleving in de ict niet voor 2003." Hij kan zich voorstellen dat de directies met deze kennis opnieuw uitrekenen hoelang ze hun bankzitters kunnen aanhouden. Volgens Holterman en CNV-onderhandelaar Wim Burggraaf is het voor de directies de kunst om niet te diep te reorganiseren. "Anders worden ze bij de opleving volgend jaar met nieuwe kosten voor werving, inwerken en opleiden geconfronteerd."
Een interessante ontboezeming ontvalt CNV-onderhandelaar Maurice Limmen. Hij vindt dat ict’ers die al tijden op de bank zitten de hand in eigen boezem moeten steken. "Het wordt lastig solliciteren als je moet vertellen dat je bij de vorige baas zes maanden niets hebt gedaan. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ze mogen niet indutten." CMG en Cap Gemini onderkennen dit probleem overigens. Zij laten hun bankzitters trainingen ondergaan of interne klussen oplossen.