In niches bloeien de mooiste bloemen. Dat stelt Pierre Guelen, directeur-oprichter van Planon BV, maker van software voor facilitair management en vastgoedbeheer. Planon kreeg van EZ een ontwikkelingskrediet van 1,2 miljoen euro voor een nieuwe generatie software waarmee het een lange neus wil maken naar de concurrentie.
Wie durft? Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma’s en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector. Alle afleveringen: |
Zijn bedrijf uit het Gelderse Wijchen ziet de omzet al een paar jaar 30 tot 50 procent toenemen tot ruim zeven miljoen euro in 2001. Inmiddels telt Planon 110 medewerkers en laat het een nieuw hoofdkantoor neerzetten in Nijmegen.
Nitty witty
Planon is opgericht in 1984 als regionaal ingenieursbureau. Via een subsidieregeling ontwikkelden dit soort bureaus eigen softwareoplossingen voor de onderhoudsplanning van utiliteitsgebouwen. "Begin jaren negentig bestonden er zeker vijftig DOS-pakketten", vertelt Guelen. "Daarna volgde de omslag naar Windows, waardoor er uiteindelijk een handjevol overbleven. In diezelfde periode kwam vanuit de Verenigde Staten het begrip ‘facilitair management’ opzetten. Toen hebben we besloten ons met een softwarepakket op deze markt te richten."
Binnen een paar jaar is het facilitair management van de grond gekomen. Het besef brak door dat niet alleen bij primaire bedrijfsprocessen doorlopend gekeken moet worden naar het verbeteren van de efficiëntie. Ook bij de secundaire bedrijfsprocessen loont dit de moeite, zoals alles dat met een werkplek te maken heeft. Wil je dat goed kunnen beheren, dan moeten de samenhangende kosten voor gebouw, inventaris en facilitaire diensten transparant gemaakt worden.
Guelen: "Iedere grote organisatie heeft wekelijks te maken met, zoals ik het noem, nitty witty processen: visitekaartjes aanvragen, een interne verhuizing, een toegangskaart regelen, zaalruimte reserveren inclusief lunch, een bureaustoel vervangen, sleutelbeheer, noem maar op. Voor dit soort processen bestonden geen goede ondersteunende systemen, ook niet bij de erp-leveranciers."
Technologie De Planon-software is ontwikkeld op basis van Delphi en werkt samen met de open databasesystemen van Oracle, Microsoft en Sybase. Het bevat verder Autocad-tekenfunctionaliteit en beschikt over een xml-interface voor de integratie met andere bedrijfssystemen. De nieuwe generatie software zal volledig objectgeoriënteerd zijn, gebouwd in een J2ee-omgeving. |
Ask James
Planon biedt facilitair managers van grote organisaties – onder meer ministeries, universiteiten en multinationals – een flexibele standaardoplossing. Het is een op Windows gebaseerd modulair opgebouwd systeem voor het beheren van facilitaire diensten, vastgoedbeheer en ruimte- en inventarisbeheer. Voor werknemers bestaat de mogelijkheid om via intranet iets aan te vragen of een klacht door te geven, met hulp van de op Ask Jeeves geïnspireerde interactieve butler James.
Naast het verkopen van software biedt Planon implementatie, onderhoud en opleidingen aan. "Onze oplossing is laagdrempelig", zegt Erik Jaspers, manager development. "Elke medewerker van een facilitaire dienst moet er na een dag training mee overweg kunnen." Jaspers merkt dat Planon zich nog altijd moet waarmaken. "Over het inzetten van een dure erp-toepassing, waar niet op een euro wordt gekeken, bestaan nooit twijfels. Bij onze software willen klanten eerst bewijzen zien dat het werkt en besparingen oplevert. Door onze modulaire opzet en korte implementatietijd kunnen ze snel en relatief eenvoudig beginnen."
Vaak vervangt de Planon-software een aantal zelf in elkaar geschroefde Access-toepassingen. Dit soort oplossingen of degene die gebaseerd zijn op Lotus Notes of internet-groupware, beschouwt hij niet als alternatieven. "In onze software zit tien jaar business intelligence. Het bevat zoveel meer mogelijkheden."
Krediet
Planon klopte in september vorig jaar aan bij het ministerie van Economische Zaken voor een ontwikkelingskrediet. Na een voorbereidingstijd van een halfjaar kende EZ een krediet van 1,2 miljoen euro toe in het kader van de TOP-regeling voor het stimuleren van technisch risicovolle projecten. Het bedrijf wil met het krediet plus een eigen investering van 3,8 miljoen euro verdeeld over de komende jaren een nieuwe generatie op Java gebaseerde software ontwikkelen. Daarmee kunnen gebruikers vanuit één interface noodzakelijke gegevens uit alle bedrijfssystemen bereiken. "Met de subsidie van EZ boeken wij snelheidswinst", licht Guelen toe. "We kunnen eerder dan gepland een tiental Java-ontwikkelaars aannemen om in plaats van over vijf jaar over twee jaar klaar te zijn met onze nieuwe productlijn. Daarmee kunnen we een voorsprong nemen op onze concurrentie in het buitenland, wat voor EZ een belangrijke voorwaarde was."
De Wijchense softwaremaker wil namelijk verder uitbreiden in het buitenland. De Nederlandse markt is uitgegroeid, maar dat geldt niet voor de Engels- en Duitstalige markt. In Duitsland gebruiken de spoorwegen bijvoorbeeld Planon voor het beheren van zo’n 45duizend objecten op stations en andere spoorgebouwen. Het bedrijf ondervindt vooral concurrentie van de Amerikaanse bedrijven Archibus en Peregrine en de Duitse firma Agiplan.