Het ministerie van Economische Zaken spendeert de komende drie jaar 1,4 miljoen euro aan een campagne om toepassing van open source programma’s bij het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Het project wordt uitgevoerd door Syntens, de mkb-adviesorganisatie van EZ. Naast het verspreiden van folders organiseren de mkb-adviseurs demonstraties en workshops.
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de plannen. Al te veel details wil EZ nog niet prijsgeven. De officiële bekendmaking van het project wordt overgelaten aan minister Annemarie Jorritsma, in haar toespraak op een ict-conferentie van de Katholieke Universiteit Brabant en de Automatiseringgids, op 23 april. Met de conferentie viert het blad zijn 35-jarig jubileum.
De campagne moet het mkb stimuleren software met vrije broncode te gebruiken, aldus het ministerie. "Bedrijven moeten zich bewust worden van de mogelijkheden en beperkingen." De activiteiten worden betaald uit het budget van de campagne ‘Nederland gaat digitaal’. "Een onderdeel van deze adviesprojecten is dat we het mkb duidelijk maken waar het met open source mee te maken krijgt."
Expertise
EZ vindt Syntens de aangewezen organisatie voor het uitvoeren van zo’n campagne. "Zij hebben de juiste connecties met het mkb." De woordvoerster erkent dat de campagne gerelateerd is aan een vergelijkbaar plan van de Vereniging Open Source Nederland, wat totnogtoe niet is uitgevoerd. Deze vereniging van bedrijven kreeg van EZ vorig jaar de opdracht om een plan voor een stimuleringscampagne voor het mkb te schrijven. "Die organisatie heeft veel expertise in huis, maar is voor zo’n campagne geen logische partner voor de overheid."
De eerste concrete activiteit van de open source campagne vindt volgens het ministerie eind juni plaats. "Veel meer dan dit tipje kan ik niet van de sluier oplichten", besluit de woordvoerster.
Ook de voor de uitvoering verantwoordelijke consultant bij Syntens, Carlos dos Santos, wil niet veel kwijt over de inhoud van het project. De organisatie wil de bedrijven antwoorden geven op de meest gestelde vragen over het gebruik van vrije software, met name over de manier waarop de bedrijven technische ondersteuning kunnen krijgen, zo laat hij na aandringen los. "Het centrale Syntens-kantoor wil echter niet dat we erover praten voordat EZ het heeft gepresenteerd."
Dos Santos is op 22 mei spreker bij de Linux-at-work conferentie in Rotterdam, naast Linux-grootheid Bruce Perens. In zijn toespraak ‘De Digitale Delta en wat open source daarin betekent’ gaat Dos Santos in op het stimuleringsproject. Volgens conferentieorganisator Jan-Hein Boos tonen bedrijven steeds meer interesse in toepassing van vrije software. "De eerste twee jaar was het gros van de bezoekers van Linux-at-work hobbyist. De afgelopen keer waren er vooral vertegenwoordigers van bedrijven."
Linux in Europa
De jongste cijfers van onderzoeksbureau IDC Benelux over het gebruik van open source besturingssysteem Linux in West-Europese landen dateren uit september 2001. Het rapport van analist Nancy Taylor beschrijft het gebruik als server. In 2000 werkte 50 procent van de servers in West-Europa met Unix, 3 procent met Linux en 21 procent met Windows NT. Groot-Brittannië staat bovenaan met 21 procent van de servers Linux. In totaal is daar dat jaar zo’n 127 miljoen euro aan Linux-servers omgezet. Voor Nederland is er achter Duitsland, Frankrijk en Italië een vijfde plaats, met 5 procent en zo’n 32 miljoen euro omzet.