Amsterdam stopt voorlopig de vernieuwing van het Gemeentelijk Bevolkings Systeem. De aanbieding van Pinkroccade, dat als enige voor GBS2 had geoffreerd, is volgens de gemeente onder de maat. Intussen is onduidelijk hoe lang GBS1 kan doordraaien.
De aanbesteding van GBS2 veroorzaakte vorig najaar tumult, het scherpst verwoord door concurrent Centric: de offerteaanvraag was zo ingericht (GBS moest bijvoorbeeld op mainframe draaien) dat de opdracht wel naar Pinkroccade moest gaan. Dat meende die firma zelf ook, veronderstelt projectleider John Spierenburg. Hij vindt de gebrekkige inspanningen om de opdracht te verwerven, van ‘gemakzucht’ getuigen.
Pinkroccade zou bijvoorbeeld de opgegeven opleveringsdatum, 28 december 2003, niet halen en pas negen maanden later opleveren. Dat was ook nog gebaseerd op een planning die ’te globaal van opzet’ lijkt. Dat GBS2 door twee ontwikkelcentra vervaardigd zou worden, kan afstemmingsproblemen geven. Volgens Spierenburg is op een reeks onderdelen onvolledig of geheel niet geoffreerd.
Risico’s te groot
B&W hebben intussen het advies opgevolgd van Spierenburgs projectgroep om de aanbestedingsprocedure te staken, gesteund door een ‘second opinion’ van Het Expertise Centrum. De financiële risico’s vindt Amsterdam te groot. "Het maatwerk is in de offerte niet gedefinieerd, aantallen licenties zijn te laag, alle risico’s liggen bij Register Amsterdam. Bij conversie wordt alleen rekening gehouden met GBA-gegevens, alle overige gegevens zijn meerwerk. Opleidingskosten vallen er buiten", aldus het collegebesluit. Het stoort de gemeente dat ‘niet wordt ingespeeld op de behoefte als klant’.
Een ander pijnpunt is de inbreng die de leverancier in het conversie- en acceptatietraject van de gebruikersorganisatie verwacht. Spierenburg wil een ‘standaardpakket’. Dan hoor je niet ’tientallen mensen voor allerlei tests’ te hoeven vrijmaken. Op de Amsterdamse suggestie testcapaciteit financieel te compenseren gaat Pinkroccade volgens hem niet in.
Een in september door de gemeenteraad beschikbaar gesteld voorbereidingskrediet van 250 duizend euro is opgegaan aan de Europese aanbesteding-zonder-gunning. Deze heeft de hoofdstad nu in een situatie gebracht die Spierenburg aanduidt als ‘een soort patstelling’. Een eerdere marktoriëntatie leerde dat bestaande standaardproducten niet voldoen. Dat wordt wellicht opnieuw bekeken. Verder bieden ontwikkelingen rond een centraal te vervaardigen starterspakket, voorgesteld door de commissie-Snellen, mogelijk soelaas. Het BZK-agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten verwacht de aanbesteding daarvoor echter pas de tweede helft van 2003.
In hun besluit stellen B&W: "Onderzocht wordt hoe lang het huidige GBS nog kan functioneren." Daarbij speelt mee hoe lang Computer Associates de gebruikte ontwikkeltool Datacom/Ideal nog ondersteunt. CA heeft ooit aangekondigd de ondersteuning ‘binnenkort’ te stoppen, maar volgens Spierenburg nooit een termijn genoemd.
Geen Jantje van Leiden
Volgens directeur Hans Dijkstra van Pinkroccade Civility, dat GBS1 in exploitatie heeft, kan dat ‘nog jaren mee’. Hij betreurt het dat hij de GBS2-opdracht misloopt, maar bestrijdt dat zijn bedrijf zich ervan heeft afgemaakt. Aan de offerte en aan een prototype zijn ’tonnen’ besteed. Er waren inderdaad nog open stukken, zoals maatwerkkoppelingen, contractvoorwaarden en compensatie voor testcapaciteit, die nader onderzoek of overleg vereisten, maar zo ver is het niet gekomen.
"Er werd veel innovatie gevraagd en die hebben we aangeboden, maar je gaat ervan uit dat de procedure afsluit met onderhandelingen. Het is nooit tot nadere gesprekken gekomen." Dat Amsterdam veel testcapaciteit moest leveren, beaamt Dijkstra. Het zou pilotgemeente zijn voor de SAP-versie van GBA-systeem Cipers. Dan is extra inspanning van de opdrachtgever niet ongebruikelijk.