Pinkroccade geeft zijn personeel alsnog loonsverhoging. De ict-dienstverlener kwam dit woensdagochtend overeen met de vakbonden CNV, De Unie en FNV. De bonden dreigden Pink voor de rechter te slepen om naleving van de cao af te dwingen. Nu het bedrijf weer wil praten over de loonsverhoging, schorten de bonden deze procedure op.
De bonden en de ict-dienstverlener onderhandelen op 17 april verder over de loonsverhoging. "Beide partijen beseffen dat het lopende conflict een belemmering is voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de relatie tussen medewerkers en leiding onder druk zet", schrijft vakbond CNV vrijdagochtend in een brief aan de achterban.
Volgens die brief zit daarnaast geen van de twee partijen te springen om het cao-conflict aan de rechter voor te leggen. "Zetten we die procedure door, kan ons dat later lelijk opbreken", verklaart Wim Burggraaf, onderhandelaar voor vakbond CNV.
De partijen willen niets kwijt over het percentage van de loonsverhoging. Het wordt minder dan de 4 procent die in de cao is overeengekomen, zo denkt Burggraaf.
Het CNV stelde eerder al akkoord te gaan met een verhoging van 3 of 3,5 procent voor de medewerkers die normaal presteren. "Dat doet bij Pink zo’n 65 procent van de medewerkers", weet Burggraaf. FNV en De Unie hielden tot nog toe vast aan de afgesproken 4 procent.
Bij Pinkroccade hangt de uiteindelijke loonsverhoging af van de beoordeling van de prestatie en de plaats in de salarisschaal. Burggraaf: "Presteer je normaal of goed en zit je in het begin van je salarisschaal, zoals veel van de jonge medewerkers bij Pink Elephant, dan krijg je een hoger percentage." Het percentage is lager voor de – vaak oudere – medewerkers wier loon al voorbij het midden van de salarisschaal valt.
Het bedrijf gaat volgens Burggraaf op 17 april met de bonden ook praten over een andere pensioenafspraak. "De regeling zoals het bedrijf die nu heeft, kost heel veel geld. Dat wordt onbetaalbaar en er moet iets anders voor in de plaats komen."
Volgens Burggraaf onderhandelen de partijen op 17 april ook over een collectieve ontslagregeling. Bij het presentatie van de jaarcijfers op 14 maart, maakte het bedrijf bekend vierhonderd van de tienduizend medewerkers te zullen ontslaan.
Voorzitter van de raad van bestuur Henk Bosma zei bij die gelegenheid dat de dienstverlener zo’n zeshonderd medewerkers zonder opdrachten heeft. Met individuele vertrekregelingen stelde hij dit overtollig personeel aan te zullen zetten een andere werkgever te zoeken. Die uitspraak leidde tot irritatie bij de vakbonden. Volgens hen is een collectieve regeling verplicht als er meer dan twintig medewerkers worden ontslagen.
Pink-woordvoerder Kwakkenbos ontkent dat over een collectieve regeling zal worden onderhandeld. Volgens hem gaat het bedrijf proberen via natuurlijk verloop en interne herplaatsing het overtollig personeel te verminderen. "We hebben nog zo’n honderd vacatures die moeten worden opgevuld."