Op de website van Intermediair viel mijn oog op een bespreking van Leiderschap ontraadseld, het nieuwe boek van management-consultant Manfred Kets de Vries. Nu zijn boekbesprekingen niet altijd het boeiendste onderdeel van een blad of een site, maar Intermediair had voor een lekkere blikvanger gezorgd: een van de conclusies van Kets de Vries is dat 20 procent van de bestuurders van bedrijven psychisch gestoord is.
Dit betekent dat in gemiddeld een op de vijf bedrijven psychisch gestoorde managers op hoog niveau rondlopen. Nu zijn zij natuurlijk niet netjes over alle bedrijven verdeeld, dus we kunnen rustig stellen dat er bedrijven zijn waarin nagenoeg de hele top zo gek als een deur is.
Kets de Vries is ‘Nederlands bekendste en misschien ook wel invloedrijkste consultant voor de leiders van grote internationale bedrijven’, dus hij zal wel uit ervaring spreken. Beangstigend, maar het is tegelijkertijd wel een verklaring voor het feit waarom sommige bedrijven op letterlijk onnavolgbare wijze geleid worden. Daar is de schizofrene Russell Crowe uit de Oscar-winnende film ‘A Beautiful Mind’ niets bij.
Zegt u eens eerlijk: komt het u niet ook vaag bekend voor? Hebt u het idee dat de raad van bestuur van uw bedrijf zich laat leiden door goed onderbouwde lange-termijn visies? Worden beslissingen door uw werkgever genomen op basis van gedegen marktkennis? Of zijn de daden van uw topmanagers vaak net zo onvoorspelbaar als de koers van ‘de Dow’? Als ik de pagina’s van de krant opensla, kan ik slechts het laatste concluderen.
Wanhoop niet. Kets de Vries zegt in Management Team dat hij zijn beweringen gebruikt om te ontmoedigen, waarna hij de lezer leert hoe deze gelukkig kan worden. Door voor jezelf te beginnen misschien?
ja lichte psygopati komt vaak voor in hogere positie’s.
Niet te voorkomen en heeft goede en slechte kanten