Het Nederlandse Kazaa, leverancier van software om muziekbestanden uit te wisselen, schendt het auteursrecht niet.
Het Gerechtshof van Amsterdam deed deze uitspraak in het hoger beroep van een kort geding dat Kazaa eerder had verloren van Buma/Stemra. Deze auteursrechtenorganisatie vindt dat Kazaa verantwoordelijk is voor een massale schending van het auteursrecht. Volgens het Hof kan Kazaa echter niet worden aangesproken op eventueel misbruik door individuele gebruikers van de internetdienst.
De uitspraak in het hoger beroep zal door Kazaa met instemming zijn begroet, maar het bedrijf is er nog niet. In de VS loopt namelijk een soortgelijke zaak en gezien de uitspraken die daar eerder zijn gedaan tegen bedrijven als Napster, is het allerminst zeker of Kazaa ook daar de champagne kan opentrekken. Kazaa heeft wereldwijd miljoenen gebruikers.
Nja…
Houdt dat dan in, dat Kazaa vanuit Nederland zou kunnen gaan werken? (en zo dus wereldwijd niet kan worden aangepakt, omdat de Nederlandse wetgeving van toepassing is?)
Hoe werkt dat eigenlijk met die wetgeving op internet? Als je zo’n p2p-dienst aanbiedt vanuit een land waar dat juridisch is toegestaan, kan men daar iets tegen doen in een land waar dat (nog) niet zo is?