Het afgelopen halfjaar is gprs in Nederland geïntroduceerd. Gprs is geschikter voor datacommunicatie dan gsm. Staan zakelijke gebruikers nog open voor nieuwe mogelijkheden voor mobiele datacommunicatie? Dit was de kernvraag van een Computable-enquête.
Gebruiken Nederlandse organisaties de draadloze netwerken voor mobiele telefonie al voor datacommunicatie? Onderzoeksbureau The Choice onderzocht dit in opdracht van Computable. Meer dan de helft van de tweehonderd respondenten werkt in it-functies, een kwart in management.
Welke systemen binnen uw organisatie zijn geheel of gedeeltelijk structureel ontsloten via draadloze communicatie? |
Structureel
Een deel van de mobiele medewerkers zal op eigen initiatief – al dan niet betaald door de zaak – pda’s of wap-telefoons hebben aangeschaft. In welke mate gebruiken Nederlandse organisaties structureel draadloze technologie; wie deelt mobiele apparaatjes uit om een specifiek efficiëntievoordeel te behalen? Volgens 59 procent van de respondenten gebruikt hun organisatie draadloze datacommunicatie structureel.
Een centrale server voor datasynchronisatie of uitvoer naar mobiele platformen is een goede indicatie van structureel gebruik. Bij ruim 34 procent van de ondervraagden is er zo’n server. De relatief grote groep die deze vraag niet kon beantwoorden is buiten beschouwing gelaten. Ook beschikt niet iedereen die zegt een structurele gebruiker te zijn over een centrale server voor mobiele data. Van alleen de structurele gebruikers heeft 86 procent een server voor ondersteuning van mobiele platformen.
Van de niet structurele gebruikers wil 24 procent dat in de komende drie jaar wel worden. Dat is 11 procent van de totale onderzoekspopulatie; 70 procent gebruikt dus nu of in de nabije toekomst mobiele datacommunicatie structureel. Overigens blijken de structurele gebruikers niet per definitie meer mobiele werknemers te hebben dan niet-gebruikers. De keuze voor mobiele technologie hangt dus af van andere factoren.
Bij 92 procent van de structurele gebruikers is of komt data binnen drie jaar via draadloze communicatie beschikbaar voor de eigen werknemers. 37 Procent ontsluit data mobiel voor klanten, 21 procent voor partners en 8 procent voor leveranciers. Binnen de organisatie hebben vooral managers mobieltjes en pda’s (72 procent), gevolgd door it’ers (56), verkoop buitendienst (49) en marketing (43). Vooral het mkb in de sectoren handel/industrie/productie gebruikt draadloze datacommunicatie voor de verkoop. De populairste toepassing voor mobiele communicatiemiddelen is nog altijd spraak (75 procent van de structurele gebruikers). Ook populair zijn e-mail (60 procent), internet (56) en sms (47). Het intranet is het meest mobiel ontsloten (zie grafiek).
Tweederde van de structurele gebruikers onderschrijft de stelling dat draadloze oplossingen kostenbesparend zijn. Ze besteden gemiddeld 7 tot 9 procent van het totale ict-budget aan mobiele datacommunicatie. Slechts 17 procent formuleert als voorwaarde voor deze investeringen meetbare doelstellingen voor te realiseren kostenbesparingen of inkomsten.
Ontevredenheid
Van alle respondenten ziet 13 procent geen reden tot terughoudendheid tegenover mobiele technologie. Het meestgenoemde argument om de boot af te houden is met 42 procent de vermeende onveiligheid. Andere argumenten zijn te kostbaar (35 procent), te traag (35), kinderziektes (22), eerst duidelijkere standaarden (21), schermpjes te klein (20) en interfaces te onhandig (18). Ook onbetrouwbaarheid, gebrekkige dekking en gebrek aan kennis in de eigen organisatie leiden tot terughoudendheid.
Verder is er ontevredenheid over de beperkte capaciteit van mobieltjes. "De informatieoverdracht via gsm-achtige toestellen is te beperkt", zegt een automatiseerder uit de it-sector. "Wij neigen naar grotere schermen, laptops met hoge resolutie." Ook een automatiseerder bij een grote overheidsorganisatie ziet meer in "draadloze laptops". Een it’er bij een klein bedrijf vindt een "duidelijke interface" belangrijker dan snelheid.
Welke mobiele platformen gebruikt uw organisatie structureel voor draadloze communicatie? |
Wat verwacht men van de derde-generatie transmissietechnologie umts? Wij stelden: ‘draadloze toepassingen worden pas interessant voor zakelijk gebruik als umts beschikbaar komt’. De reacties zijn sceptisch; "eerst zien, dan geloven". Een consultant bij een groot bedrijf onderschrijft de stelling, maar vraagt zich toch af: "Is umts de volgende hype?" Een automatiseerder wil eerst bewezen zien dat umts en gprs de beloofde snelheden waarmaken. "Beide zijn als pubersex; iedereen praat erover, maar niemand doet er wat mee." Voor gprs geldt dat volgens de enquête niet.
"Wap is er nu, gprs gaat komen, daarna weer umts", verzucht een onervaren manager bij een klein bedrijf. "Niemand weet meer de voor- en nadelen van de verschillende systemen." Slechte ervaringen met wap kunnen een verklaring zijn voor de apathie. Van alle respondenten is 78 procent het oneens met de stelling dat wap ondanks de kinderziektes een grote toekomst heeft. Ook meer dan de helft van degenen die zelf wel eens hebben geprobeerd te wappen, ziet weinig toekomst voor de technologie.
Achterhaald
Respondenten die de stelling onderschrijven, zijn voorzichtig; ‘waarschijnlijk’ en ‘hopelijk’. Een enkeling is enthousiast. "We zijn meer en meer visueel ingesteld", zegt een algemeen manager van een klein kantoor. Beeld vereist de grotere bandbreedte van umts. Een automatiseerder bij een groot bedrijf stelt vast dat informatie in steeds grotere bestanden komt: "De huidige bandbreedte is onvoldoende." Enkele respondenten verwelkomen umts allereerst als eindelijk een duidelijke standaard. Een automatiseerder bij een groot bedrijf is het eens met de stelling wat breedbandige toepassingen betreft, maar voegt eraan toe dat voor "toepassingen als e-mail, waarmee internet groot is geworden, gsm en gprs nu al voldoen". Waarom zou je mobiele platformen willen gebruiken voor breedbandige toepassingen? "Met een duidelijke structuur en slim omgaan met de beperkingen van de huidige technologie zijn al veel behoeften te dekken."
Wat voegt umts toe? "Umts realiseert geen concrete pluspunten voor de organisatie buiten de bestaande draadloze protocollen", oordeelt een automatiseerder. Een senior it-manager in de sector industrie en productie wijst erop dat umts alleen maar meer snelheid geeft. "Inhoud en beveiliging blijven de beperkingen." Draadloze technologie spaart vooral de kosten van kabel en een vaste infrastructuur uit. "Daar heb je umts niet voor nodig", aldus een consultant in de zakelijke dienstverlening.
Voor breedbandige mobiele toepassingen is umts geen logische keuze. "Kijk naar de VS", zegt een financieel manager bij een grote overheidsorganisatie. "Daar werkt wifi met strategische toegangspunten goedkoper en sneller." Uit de enquête blijkt dat wifi behoorlijk aanslaat. Een algemeen manager bij een bedrijf met een kleine honderd werknemers: "Met bluetooth, wifi, draadloos man en gprs zijn interessantere en goedkopere zakelijke oplossingen te realiseren. Umts wordt hoogstens aanvullend."
Gprs scoort beter dan umts. "De altijd-aan functionaliteit van gprs biedt al structureel nieuwe mogelijkheden", zegt een financieel manager van een groot bedrijf. Umts biedt alleen wat meer bandbreedte. "Gprs verandert het denken van de gebruikers", zegt een telecom-verkoper, "en leidt de eventuele doorbraak van snelle, mobiel toegankelijke data-applicaties." Voor een krappe 54 procent is de introductie van gprs een aanleiding de mogelijkheden van draadloze datacommunicatie serieuzer te onderzoeken.
"Tegen de tijd dat umts beschikbaar komt is het achterhaald", zegt een automatiseerder met meer dan 25 jaar ervaring – hij heeft zoiets vast vaker zien gebeuren. "De malaise in de telecombranche is het gevolg van de aan de umts-frequenties weggesmeten miljarden", zegt hij. Een even ervaren algemeen manager: "Umts is nu al achterhaald."