Een startend bedrijf heeft een technologie ontwikkeld voor videocompressie die vier maal zo effectief is als de huidige technieken.
Gedurende vier jaar heeft de Silicon Valley-starter Pulsent in alle stilte gewerkt aan een nieuwe techniek voor videocompressie. Nu zegt het bedrijf videobestanden te kunnen verkleinen tot een kwart van de ruimte die nodig is met de huidige compressietechnieken. Met de nieuwe technologie hoopt Pulsent de concurrentie aan te kunnen gaan op de markten van bijvoorbeeld tv-opzetkastjes en ’tv-on-demand’. Dat betekent dat de starter op moet gaan boksen tegen bedrijven als Real Networks en Microsoft.
Het grote verschil met de compressietechnieken van die twee gevestigde namen, die de compressie geheel softwarematig benaderen, is dat voor de technologie van Pulsent speciale chips noodzakelijk zijn. Deze chips zullen niet eerder dan het eind van dit jaar beschikbaar komen en zullen worden geleverd aan de fabrikanten van opzetkastjes en aan de telecom-providers.
Met de Pulsent-technologie is het versturen van videobeelden met hoge kwaliteit over bijvoorbeeld dsl-lijnen een stuk gemakkelijker geworden. Nu is er voor diensten als ’tv-on-demand’ nog een enorme data-buffer nodig, omdat bestaande compressietechnieken als Mpeg2 niet verder komen dan compressie tot vier à zes miljoen databits per seconde. Pulsent zegt te kunnen comprimeren tot 1,5 miljoen bits per seconde. Dat ligt binnen het bereik van de meeste dsl-lijnen.
Behalve voor ’tv-on-demand’ is de nieuwe techniek ook interessant voor teleconferentie. Niet voor niets heeft de teleconferentie-aanbieder Polycom inmiddels geïnvesteerd in het jonge bedrijf. Polycom en andere investeerders – vooral venture-capitalfirma’s en technologiebedrijven – hebben samen 33,5 miljoen dollar in Pulsent gestoken. Dat is echter nog geen garantie voor succes. Het introduceren van een geheel nieuwe technologie vergt veel geld, geduld en doorzettingsvermogen. Zeker als de concurrenten Real Networks en Microsoft heten.