Zo’n vierhonderd medewerkers, grotendeels ‘bankzitters’, bij Pinkroccade komen op straat te staan. Dit maakte de detacheerder vorige week bekend. De vakbonden laken de gevolgde aanpak. Bij branchegenoten zijn dergelijke geluiden nog niet gehoord.
Pinkroccade telt in Nederland en Engeland bijna tienduizend medewerkers. Pink is daarmee een van de grote ict-bedrijven in Nederland. Over het afgelopen jaar zag de onderneming de nettowinst met 40 procent dalen naar 24,8 miljoen euro. Het verlies ontstond met name in het vierde kwartaal. De omzet steeg met een kwart naar 812 miljoen euro, vergeleken met 649,8 miljoen euro over 2000. De financiële cijfers zijn de aanleiding tot een forse herstructurering.
Vertrekpremie
Voor de reorganisatie reserveert het bedrijf dertien miljoen euro. Naast het verkleinen van de overhead wil het vooral het aantal bankzitters verminderen. De afgelopen maanden is het aantal ‘medewerkers zonder opdrachten’ gestegen tot zo’n zeshonderd. Met een vertrekpremie wil men het overtollige personeel aanzetten een andere baan te zoeken. "Komen we er niet uit, dan stappen we naar de kantonrechter", zo stelt voorzitter van de raad van bestuur Henk Bosma in het Financieele Dagblad.
FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen reageert geprikkeld op het nieuws. Hij is boos over de beslissing het bedrijf. "Er is hierover niet met de bonden gesproken. Het eenzijdig handelen van de directie legt een zware hypotheek op de toekomstige cao-ontwikkelingen."
Vrijwel direct nadat het bedrijf de beslissing bekend maakte, hingen bij de bond de eerste ict’ers aan de telefoon, vertelt hij. "Er waren mensen bij die ter plekke met hun werk konden stoppen en vertrekken; ‘laat alles maar vallen en ga maar weg’." De bond is het niet eens met de individuele aanpak die Pinkroccade voorstaat. "Daarmee overdonder je de medewerkers." De bond roept de ontslagbedreigden op niet meteen akkoord te gaan en het bod grondig te bestuderen.
Ook het bevriezen van de salarissen wekt de toorn van de vakbond. FNV wil via de rechter de afdwingen om medewerkers bij normaal tot goed functioneren 4 procent meer salaris te geven.
Branchegenoten
Het besluit van Pinkroccade verhoogt bij Getronics niet de druk. Het ongeveer dertigduizend man tellende bedrijf kondigde in november aan het aantal medewerkers binnen een half jaar met zo’n duizend terug te brengen, voornamelijk via natuurlijk verloop. "Dat beleid is niet veranderd", aldus een woordvoerder. "Die vermindering ligt op schema." In de tweede helft van vorig jaar is het aantal medewerkers met 6 procent gedaald, zo maakte het bedrijf op 5 maart bekend.
CMG past eveneens het beleid ten aanzien van bankzitters niet aan. Menzo de Muinck Keijzer, directeur personeelszaken: "Ook voor ons is het moeilijker dan voorheen om aan opdrachten te komen. Wij zijn echter niet afhankelijk van detachering; medewerkers kunnen hier ook nog wat anders."
Alleen bedrijven die wel daarvan afhankelijkheid zijn en ondernemingen die niet veel langer dan een paar maanden vooruit blikken, krijgen het volgens hem bij tegenvallende conjunctuur moeilijk.
CMG is volgens De Muinck Keijzer veel minder actief op het gebied van recruitering. "Vorig jaar deden we dat nog veel. Nu komen de cv’s binnenwaaien als we het raam openzetten."
Detacheerder Cap Gemini is ook niet van plan nu wél massaal de bankzitters aan de kant te zetten. Een woordvoerster: "We hebben meer mensen tussen twee projecten in." Het bedrijf wil niets weten van gedwongen ontslagen of vertrekpremies, zo stelt voorzitter van de raad van bestuur Henk Broeders in het Algemeen Dagblad. "Het laatste wat we willen is een herstructurering. Je moet geen arm of been van de organisatie afhakken. We moeten blijven lopen."