Cebit was dit jaar vooral een ingetogen beurs. De IT-hoek van het Hamburger Messegelände, waar hardware- en softwareleveranciers en dienstverleners zich presenteerden, stond in het teken van een onzekere markt. De belangrijkste trends waren consolidatie in een moeilijke markt, integratie van een grote diversiteit aan bedrijfssystemen én natuurlijk beveiliging. Aan dat laatste zeer actuele thema was zelfs een volledige hal gewijd.
Het echte beursvuurwerk was te vinden in de telecomsector. Ondanks lager dan verwachte omzetten in de telecombranche pakten de leveranciers stevig uit met de voorheen overal gebruikelijke muziek, dansers, lichtshows en onvermijdelijke racewagens. Hiermee werden de nieuwste toestellen én technologieën als i-Mode, Gprs en Umts onder de aandacht van de beursbezoekers gebracht.
Ook The InterNetworking Event belooft dit jaar een ingetogen bijeenkomst te worden. Hoewel vele malen kleiner dan Cebit is het als grootste ICT-beurs van de Benelux nog steeds een goede graadmeter voor de markt. Naar verwachting 25.000 bezoekers zullen gemiddeld drieëhalf uur per persoon in de vijf themazones in de Amsterdamse RAI doorbrengen.
Het programma dat de bezoekers krijgen voorgeschoteld is breed. Aan de vooravond van de beurs worden de samengevoegde Broos van Erp-prijs en de nationale ICT-awards uitgereikt. En op de ochtend van de eerste beursdag vindt wederom het congres Lessons from the Valley plaats, waarin een keur van sprekers zijn licht laat schijnen over Ondernemen met ICT. De teneur van beide evenementen is voorzichtig optimitisch.
Want het geld is niet op. Niet bij financiers en niet bij gebruikers. Wel maakt over de gehele linie vrijwel iedereen pas op de plaats, het oog scherp gericht op wat concurrenten doen.. De verstrekkers van risicokapitaal wachten op een goed moment om opnieuw te investeren. En ondernemingen hebben door de afgenomen groei in de economie hun ICT-investeringen voorlopig on hold gezet. Die afgenomen bereidheid tot investeren weerspiegelt zich ook op de beurs, waar veel grote partijen ervan hebben afgezien budget vrij te maken voor standruimte. De ICT-branche is momenteel kwetsbaar, maar er is in Nederland geen tekort aan goede bedrijven.
Marco van der Hoeven
Redactiecoördinator
m.van.der.hoeven@bp.vnu.com