Wll, een mogelijkheid om de laatste kilometer tussen netwerken en bedrijven draadloos te overbruggen, lijkt er in Nederland nooit te zullen komen. Animo voor een nieuwe veiling is er niet. Telecombedrijven steken hun geld liever in niet-draadloze alternatieven. Met een marktverkenning wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat binnenkort helderheid scheppen.
Wll (wireless local loop) beloofde in zich om via de ether het monopolie van KPN als eigenaar van het aansluitnetwerk in één keer te doorbreken. Een zender op een centraal punt zou bedrijven en consumenten op een alternatief telecomnetwerk kunnen aansluiten. Dit soort straalverbindingen gaf nieuwkomers toegang tot potentiële klanten zonder een duur en tijdrovend graafproces. Uitgestelde veilingen van de benodigde frequenties en geldgebrek onder telecombedrijven hebben het perspectief op deze technologie binnen een paar jaar radicaal veranderd.
Na de succesvolle veiling van gsm-licenties in 1998 vatte Verkeer en Waterstaat het plan op om de voor wll bedoelde frequenties (26 GHz, 3,5 GHz en 2,6 GHz) ook te veilen. Telfort en Energis plaatsten een streep door deze rekening. In hun vergunning voor telecomdiensten was ook een paragraaf opgenomen die hun het recht gaf om dat deel van het spectrum te gebruiken dat de overheid voor wll wilde reserveren.
Een woordvoerder het ministerie van Verkeer en Waterstaat wijt de lange radiostilte aan de afgeblazen veiling voor radiofrequenties. Hij verwacht dat het departement binnenkort wll weer oppakt door te kijken hoe de markt ervoor staat. Het ministerie sluit een veiling noch een andere verdeling van de frequenties onder de geïnteresseerden uit.
Cynisch
Marc van der Heijden, lid van de raad van bestuur bij Versatel, reageert cynisch op de vraag of zijn bedrijf nog iets in wll ziet. "We hebben vele miljoenen geïnvesteerd in deze technologie, maar de overheid is afgehaakt." Hij zegt twee keer meegewerkt te hebben aan een consultatieronde door het ministerie en verschillende proeven te hebben gefaciliteerd. Wll is voor Versatel van de baan. Het richt zich nu op het leggen van glasvezel of verschaft toegang via dsl (digital subscriber line), een opgewaardeerde telefoonverbinding.
Ook Alexander Boelen, business developer mobile solutions bij CMG, ziet draadloze toegang via wll in Nederland niet meer van de grond komen. Andere infrastructuren als gprs en umts leveren niet alleen draadloze toegang, maar ook een heleboel andere diensten. Voor een deel acht hij draadloze verbindingen met meer capaciteit overbodig. Er zit in de Randstad inmiddels zoveel glasvezel in de grond dat ieder bedrijf binnen een maand over glasvezel kan beschikken. Voor landelijke gebieden wijst Boelen naar satellietcommunicatie en digital broadcasting.
Straalverbindingen
Ondertussen is er een eerste alternatief voor wll. Mll Telecom biedt in de Randstad gerichte straalverbindingen aan met een capaciteit tussen de 2 en 155 Mbps. Dit jaar wil het ook Arnhem en een groot aantal Brabantse steden bereiken. Deze verbindingen zijn gebaseerd op punt-tot-punt communicatie, terwijl wll meerdere punten binnen het radiobereik bestrijkt. Voor punt-tot-punt verbindingen is ook een vergunning nodig, maar zolang het spectrum niet overvol raakt, is er geen probleem. Gsm-aanbieders gebruiken dit soort straalverbindingen om zendmasten aan hun netwerk te knopen.