Banken zouden meer gebruik moeten maken van open source software. Dit blijkt uit een intern rapport van ABN Amro. Een groep beleidsmedewerkers wil met dit rapport de interne discussie aanzwengelen over de voor- en nadelen van open source programma’s.
Open source is volwassen geworden", concludeert de groep schrijvers. "Het is zeker klaar voor gebruik door bedrijven nu commerciële softwarehuizen er óf aan meewerken óf zich erdoor bedreigd voelen." In de server- en ontwikkelomgevingen van ABN Amro wordt open source software al enige tijd gebruikt, zo blijkt uit het rapport (zie kader); al is het "vaak zonder dat wij het weten".
De schrijvers schatten dat minimaal 0,1 procent van alle it-inspanningen bij de bank open source programma’s betreft. Het Engelstalige ‘discussiestuk’ verscheen begin maart op het intranet van de bank.
Thuisbankieren
Ook andere banken zijn verder met het toepassen van open source programma’s dan tot dusver gedacht. Het bekendste voorbeeld is investeringsbank Dresdner Kleinwort Wasserstein, onderdeel van Allianz, die begin vorig jaar de broncode vrijgaf van software voor de bankinfrastructuur. Ook een andere bekende investeringsbank, Salomon Smith Barney, gebruikt het besturingssysteem Linux.
De Belgische tak van ING, Bank Bruxelles Lambert, biedt volgens het rapport klanten de mogelijkheid tot thuisbankieren op basis van onder meer Linux. ING Direct, een andere poot van de bank, die alleen toegang biedt via internet en de telefoon, gebruikt bankiersdatabase Profile Sanchez, waarvan een deel van de broncode in 2001 vrijgegeven werd.
De grote Londense bank Hsbc gebruikt in Brazilië 1800 HP Servers met onder meer Linux als besturingssysteem. Trinkhaus & Burkhardt, de Duitse Investeringstak van Hsbc, gebruikt Linux voor een intranet klantendatabase op een IBM S/390 Mainframe.
Het rapport is bedoeld voor de it-managers en -ontwerpers, stellen de auteurs. "Het dient als gids voor de toekomstige ontwikkelingen en investeringsbeslissingen." De schrijvers bespreken de ontstaansgeschiedenis, licenties en de bekendste toepassingen van open source programma’s.
Voorlichters van ABN relativeren de betekenis van het rapport. "De schrijvers zijn noch beslissers noch beleidsmakers." Dat de hoofden it-infrastructuur aan de inventarisatie deelnamen, betekent volgens een woordvoerster niet dat de bank serieus denkt over open source toepassingen.
Inventarisatie
Om de discussie over het gebruik van open source software aan te zwengelen, inventariseerden de beleidsmedewerkers afgelopen juli bij de cat-leaders (Corporate Architect Leaders) van ABN Amro het gebruik van dit type programma’s. In Amsterdam wordt het besturingssysteem Linux ingezet voor niet-kritieke systemen en systemen die geen primaire bank-taak hebben. De Nokia firewalls die de bank gebruikt, draaien besturingssysteem FreeBSD.
Andere Nederlandse afdelingen melden naast Linux het gebruik van webserver Apache, DNS-server Bind, mailprogramma Sendmail, GNU Compiler, scriptaal Perl, de editor Emacs en Java-tester Junit.
Ook de Amerikaanse onderdelen gebruiken software-met-broncode, onder meer Linux voorzien van desktop KDE en Koffice, webserver Apache, editors Emacs en Xemacs, databases Mysql en Postgresql, dtp-programma Gimp, browser Mozilla, scriptalen Perl en Python, systeemmonitor Syslogd, de met encryptie beveiligde telnet-client Putty, Java-compiler Jikes en modeleergereedschappen Argouml en Posiedon. De bank experimenteert in Brazilië met Linux en Perl. In Pakistan wordt gewerkt met Linux-distributie Red Hat.